Reserva la calçotada per Sant Vicenç 2021

Diumenge 24 de gener celebrem la Festa Major de Bao

Enguany podrem pas posar la faixa i la camisa per a recordar que el 1997 els Castellers del Riberal aixecaven el primer pilar de 4 de la colla. Però sí que menjarem calçots, serà pas la calçotada habitual. Nos podrem pas posar tots al voltant d'una mateixa taula, nos adaptem a la situació

Si vols reservar la teua calçotada de sant Vicenç:

Història

Estem d'acord, la calçotada airenovenca, més enllà de menjar calçots, és un moment de la Festa Major del vilatge per a retrobar-nos al voltant d'una taula i fer festa. És molt improbable que d'aquí al 24 de gener sigui possible, però és probable que podem fer calçots a la flama, igual com els fem cada any i que els pogueu recollir a la Vilbau, saludar-nos una estona abans d'entrar cada un a casa seua per a tastar calçots i salsa en família.

La calçotada, una mica d'història

La calçotada és un àpat comunitari que ha esdevingut la manera més tradicional de menjar els calçots, amb fortes connotacions de festa i trobada. A Valls, la ciutat d'on és originària la calçotada se celebra a la fi de gener, des de l'any 1982 la calçotada popular de més renom.
Les calçotades se solen fer des de finals de la tardor fins al març o principis d'abril, segons la temporada.

El primer plat del menú típic de calçotada són els calçots amb salsa romesco. Se sol acompanyar de carn a la brasa i de vi negre o cava.

Els calçots se serveixen tal com surten de la graella i cal pelar-los i sucar-los a la salsa.

L'origen d'aquest àpat es creu que està a la població de Valls. A la fi del segle XIX un pagès d'aquesta ciutat, conegut amb el nom de Xat de Benaiges, va descobrir una forma especial de fer créixer la ceba blanca: es plantava de forma que només quedés mig colgada i a mesura que creixia es procedia a tapar-la amb terra. Aquesta acció, que es coneix com a calçar, és la que dóna nom al calçot. (Viquipèdia)

La calçotada a Catalunya Nord

A Catalunya Nord és l'associació Arrels que va organitzar la primera gran calçotada popular, era als anys 80 del segle passat a Toluges, un vilatge conegut per la Pau i Treva i també la seua ceba. D'ençà moltes altres entitats en proposen.

La calçotada airenovenca

Aire Nou de Bao organitza una calçotada cada any des del final del segle XX, s'ha començat de fer amb la creació dels Castellers del Riberal.
Les primeres les vam organitzar a Vingrau, al cap d'uns anys vam portar aquesta menja amb una actuació castellera a altres vilatges de Catalunya Nord, cada any un diferent, una festa per a celebrar el començament de l'any.

Ara, fa una desena d'any que la calçotada airenovenca coincideix amb la Festa Major de Bao, un diumenge de final de gener, en general el més proper de la sant Vicenç. Cada any un grapat d'airenovencs s'afanyen de bon matí per a fer coure els calçots, preparar la salsa, parar les taules... A les 10 del matí sortim en passavila fins la platana que senyoreja a la Plaça de la Font on aixequem un pilar per a recordar el primer pilar de la colla, per sant Vivenç del 1997, i seguim amb una actuació castellera a davant la Casa de la Vila.

Enguany, i d'acord amb les restriccions sanitàries volem seguir participant a la Sant Vicenç i per aquest motiu proposem una Calçotada en Clica i Col·lecta.


-als punts de venda habituals: ajuntament de Bao, Llibreria Catalana de Perpinyà (i cal veure quins punts de venda més tenim)