Creu de Sant Jordi per Aire Nou de Bao

L’Associació Aire Nou de Bao acaba de rebre la més alta distinció per part de la Generalitat de Catalunya.

Dues vegades reportada per raons sanitàries la recepció tingué lloc aquest 21 de setembre al Palau de la Generalitat dins la més estricte intimitat.
El President de la Generalitat, Quim Torra ha donat el premi a Bernat Casals, President de l’Associació.

Aquest premi recompensa « un quart de segle d’engatjament infatigable per a la llengua i la cultura catalanes a Catalunya Nord, un treball que ha contribuït a la construcció d’espais culturals partits que han permès de superar les fronteres administratives entre Catalunya Nord i els altres territoris del país »
La Creu de Sant Jordi és una de les més importants reconeixences que es poden rebre per part de la Generalitat de Gatalunya. Aquesta distinció ha estat creada en 1981 amb l’objectiu de distingir les persones o entitats que, pel llur mèrit, han servit Catalunya.

25 anys han passat, 25 anys utilitzant la cultura popular com eina per la promoció i probar de normalitzar l’ús de la llengua catalana.

Aire Nou neix el 1995, amb 9 persones que volien tornar una certa normalitat a la llengua catalana. Comencen amb tallers de sardanes, cursos de llengua, activitats puntuals com conferències, repeixos, festes i una revista trimestral.
Ràpidament els fundadors enregistren un èxit relatiu però lamenten l’absència dels joves, de 15 a 45 anys. És llavors que en Josep Serra proposa la creació d’una « colla castellera » que segons ell hauria d’interessar totes les generacions, una activitat encara desconeguda a Catalunya Nord.

A partir d’octubre del 1996 els Castellers de l’Albera vénen a Bao a portar la llur ajuda. Aquesta ajuda és decisiva, fa créixer i conèixer l’associació fora de les fronteres del poble. Permet a Bao d’entrar en contacte amb altres colles castelleres, però també amb el món dels Correfocs, dels Tambors i de les Gralles.

Des d’aquest moment són centenars de persones de totes generacions qui han posat la camisa verda, tocat gralla i sac de gemecs, tustat sobre tambors, cremat carretilles, cantat i ballat… Creant activitats variades : Ball de Sarrallonga, Cant’Airenou, Pastorets, Falcons, Identi’CAT, Hamlet….

Les federacions catalanes de cultura popular han obert llurs portes ben grans en aquesta jove associació : la Coordinadora de Colles Castelleres el 1997, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya el 2001, les colles de Ball de Serrallonga en 2005, l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya el 2006, la Federació de Falcons de Catalunya el 2009… Portes obertes que esborren les fronteres.

I 25 anys més tard, el govern català atorga la Creu de Sant Jordi, una distinció per un aniversàri agredolç, puix que totes les activitats de l’Associació estan arrestades des del principi de la crisi sanitària.

Ara, poc a poc, algunes activitats reprenen, i fins i tot, d’altres veuen el dia com el « Ball de Bastons ». L’activitat castellera, ella, és en suspens car és una activitat poc propici a la distanciació social. Els Castellers del Riberal segueixen les consignes dictades per la Coordinadora de les Colles Castelleres de Catalunya que pel moment no preveu cap data de represa dels assajos.
L’Associació Aire Nou de Bao és ufana d’aquesta distinció que encoratge més la seva perseverència a treballar per a la llengua i la cultura catalanes.