Manifest Identi'CAT 2014

Identi'CAT 2014,
a un pam dels nostres somnis ?

La cultura popular és una de les riqueses de cada poble, i la llengua n’és l’element central i comú. A Catalunya Nord, com a la resta dels Països Catalans el català és la llengua pròpia. El català pateix una política contrària, una política que ens nega els drets més bàsics, com el d'un ensenyament generalitzat.

2014, un any més d’estancament per l’ensenyament en català

Malgrat una forta demanda, només 6% dels mainatges tenen la sort de ser escolaritzats en català. Estabilització ? No ! Cal clarament parlar d'una regressió quan sabem com la demanda és molt superior a l'oferta. Aquesta situació és intolerable i la denunciem. Ho subratllava a la nit de Sant Jordi el text comú de l’APLEC, la Bressola i Arrels :

“a l'entrada 2014, faltaran mestres a les escoles per ensenyar en català, faltaran llocs pels alumnes que volen estudiar en català, faltaran locals per acollir mainatges… ».

És per aquesta raó que sem aquí i que defensem la llengua catalana, la sola i única llengua pròpia d’aquest país, la llengua que hi ha neixit i creixit, la llengua que no hi ha estat mai imposada. Continuarem reclamant aprop de totes les institucions públiques (municipal, departamental, regional i estatal) la normalitat de l'ús de la llengua catalana. Amb el Festival Identi’CAT ensenyem una normalitat de la llengua, viscuda per gent de tots horitzons i de totes generacions.

2014, un any important pels catalans...

Any de l’autodeterminació d'una part del país, 2014 serà marcat per la creació d’un nou Estat d'Europa. Però quina plaça hi tindrà Catalunya Nord ? Segurament la de veí d’un país reduït que anirà de La Jonquera a Alcanar. El Bressol de Catalunya, i la resta dels Països Catalans no han de ser les victimes col·laterals d’aquest moviment. És per això que, amb aquesta tretzena edició d’Identi’CAT, recordarem la realitat dels Països Catalans, aquesta realitat nacional que va més enllà del Principat, una realitat que uneix territoris i ciutadans de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Amb el Festival Identi’CAT, com cada any, proposem un programa dens i ric, on s’expressa la diversitat cultural de les terres catalanes amb grups i entitats del Principat, del País Valencià, i ben segur de Catalunya Nord. Esperi que ens podrem retrobar del 28 de maig a l'1 de juny, a uns dels actes del Festival Identi’CAT 2014.

Visca Identi'CAT,
Visca Catalunya,
Visca els Països Catalans !

Guillem Dalmau
President d'Aire Nou