Identi'CAT 2016: el mot del President

Quan en 2002 es va iniciar la festa d'Identi'CAT, els responsables somiaven que si la primera edició es feia a Bao, les següents es fessin a diferents poble de la comarca aixins s'escamparia pel país aquesta voluntat de mantenir vives la llengua i la cultura catalanes.

Després de 14 anys d'existència és encara a Bao on és de més en més ben arrelada, que té lloc la quinzena edició d'aquesta festa reivindicativa. Nonobstant alguns pobles del Riberal han permès que es descentrilitzi aquesta Trobada. El Soler, Sant Feliu, Pesillà han aprofitat de la competència airenovenca per tenir ellos també un petit troç d'aquest festival d'identi'CAT.

Enguany, una vegada més alguns actes es faran a Pesillà que ens ha sempre rebut molt bé i que pren la seua part en la defensa de la llengua i de la cultura nostres.

Això a l'hora on el Departament i l'ajuntament de Perpinyà no volen posar en pràctica les cartes per la defensa del català que van publicar, a l'hora on l'Estat francès queda un dels sols països europeus que no ha ratificat la Carta europea de les llengües regionals i minoritaris, a l'hora on la Regió és a punt de nos fer desaparèixer del mapa, és bo que alguns pobles com Bao i Pesillà aixequin la bandera. Quan un ministre diu que «aquí és el Llenguadoc naturalment!» cal que els elegits plantin cara davant d'aquesta agressió. Aire Nou de Bao fa la seva feina i espera aquesta reguitnada.

Cada any, des del principi, Aire Nou s'ha esforçat de presentar programes de qualitat, convidant artistes de tot arreu dels Països Catalans, Mallorca, País Valencià, Principat i ben entès de Catalunya Nord. També Occitans. Tot tipus de músiques, tot tipus d'animacions, sardanes, castells, correfoc, bastoners, Gegants, pastorets, falcons, exposicions, jocs tradicionals, teatre, literatura, debats, balls tradicionals etc,etc... Pels joves i pels menys joves. Una equació difícil que Aire Nou ha resolt pel plaer de tothom. Enguany Aire Nou continua fent plaça als joves, el nostra esdevenidor, amb teatre i un espectacle manat per en Raph Dumas. Les Banyetes rebran joves dAlforja i de La Jonquera per un Correfoc infantil. Tindreu també Cant Coral, Ball tradicional, Concerts, Correfoc, Castells, un Passavila, una Trobada del bestiari català. Moltes coses que no se cal deixar escapar.

El públic ha estat sempre present, però sempre «se n'han vist que no hi eren!». Cal reconeixer que és l'única festa catalana d'aquesta dimensió. I quan se fa el repàs de tot lo que Aire Nou proposa, deixa un gust amarg que de veure que alguns s'ho han deixat escapar. L'activitat principal d'Aire Nou sent els Castells, és una crida a la gent de venir fer pinya per Identi'CAT, la gran festa per la defensa de la llengua i la cultura catalanes.

Una vegada més, regràciem tots aquests que ens han ajudat a organitzar aquesta quinzena trobada d'Identi'CAT . El Consell Departemental, el Consell Regional, els diversos donadors i l'Ajuntament de Bao.

Vos esperem nombrosos per aquesta edició d'Identi'CAT 2016

Bernat Casals