Programa Identi'CAT 2018

Tot el programa de la XVIIa edició de la Trobada de la Catalanitat a catalunya Nord

Dimecres 9 de maig:

CONCERT 20h30 a la capella de Pesillà:

Trobada entre

  • la Coral Solstici dirigida per en Francesc Bitlloch, amb tres objectius principals: compartir cançons, compartir una llengua, compartir competències, i un repertori variat
  • i el grup Amants de Lulú, música clàssic i folk, dinàmica i participativa amb Pep Massana, violí, Ulrike Kaese, violí, i Adria Bonjoch, guitarra, i veus

Dijous 10 de maig a Pesillà

de 15 a 17h «TE LA JUGUES PEL CATALÀ?»

Vine a jugar: jocs amb mots, jocs tradicionals, jocs de tots nivells.
  • informacions sobre la situació i el futur de l’ensenyament del català, xerrada etc.
  • Jaume BARRI cants i balls per mainada i adults

a partir de 17h CASTELLS 

amb les colles de Catalunya Nord: Angelets del Vallespir, Pallagos del Conflent, Castellers de la Salanca i Castellers del Riberal

Dijous 10 de maig a Bao

Teatre a 20h30 a La Vilbau

amb Fontfreda: “El món a fer punyetes” L’obra, d’Assumpta González, és una comèdia que explica les aventures i desaventures d’un grup d’excursionistes que conviuen en un refugi, i que tant diferents els uns dels altres tindran de plantar cara en tot, si tant sols volen viure... Entre realitat o deliri col·lectiu,una comèdia increïble... Però no tant com semble....

Divendres 11 de maig a Bao:

convidem Occitània amb balls occitans

  • 18h: assaig de balls
  • 20h30: concert i ball, a la Vilbau amb el grup «Niu» i Joan Codina Amb els instruments lligats a la tradició de la música de ball occità, proposen sonades antigues i noves composicions amb una veu fresca i en Joan Codina pel ball.

Dissabte 12 de maig a Bao:

a partir de 15h una tarda i una nit de foc festiu i reivindicatiu!

21h, Ebri Knight : folk-rock, trad- punk

Entre futur i passat, entre memòria i projecte, els punks d’Ebri Knight uneixen folk i rock, trad i punk una manera de tocar ràpid i entusiasta i també una gran força popular. Escriuen i componen en català cançons de lluites, antigues o actuals, de festa i d’amor.

22h30, CORREFOC :

Nyerros del Conflent, Ball de Diables d’Alforja i Diables i Bruixes del Riberal.

23h30, concert Goulamas’K :

grup occità, un ska rock potent, amb un xic de reggae punk.
Goulamas’K ofereix una música amb energia devastadora i contagiosa, un ska rock potent on els instruments elèctrics i tradicionals se barregen sense complex.
L’esperit que anima el grup des de la seua creació és el d’una lluita festiva i d’una festa sempre reivindicativa. On s’esplateixen és amb el live, el concert, on fan petar el so encourat, ritmat, mestissat i arrelat cantat en francés, occità i castellà, les llengues natals dels músics.

Diumenge 13 de maig a Bao

Cercavila i castells

  • 10h cercavila: Gegants de la Bisbal, Gegants de Taltahull, Gegants d'Alforja, Gegants de l'Institut Pere Mata, Gegants de Sant Hipòlit de la Salanca, Sorollosos, Gralles, Sacs de Gemecs, castellers...
  • 11h actuació castellera  plaça de l’Església amb les colles castelleres del Maresme, de Cornellà i del Riberal

Final de la XVIIena trobada

Concert Amants de Lulú i Coral Solstici

Una de les activitats més antigues d’Identi’CAT és la participació de la Coral Solstici de Perpinyà. Enguany, ens proposaran un projecte nou en companyia del grup Els amants de Lulú.
La Coral Solstici és dirigida per en Francesc Bitlloch, que té per objectius, compartir cançons, compartir una llengua, compartir competències, i un repertori variat. I el grup Els Amants de Lulú, proposa un música clàssica i folk, dinàmica i participativa amb Pep Massana, Ulrike Kaese, i Adria Bonjoch.

 

Teatre amb el grup Font-Freda

Fa trenta anys, el Grup Teatral Font-Freda neixia a Ceret. Des d’aquell any, sempre s’ha dedicat a divertir el públic ceretà i de Catalunya Nord, tot accedint i cultivant la llengua i la cultura catalanes. La presència permanent d’actors de diferents generacions, la passió del teatre i de la llengua catalana són, és cert, les raons d’aquesta longevitat.

L’obra, “El món a fer punyetes” d’Assumpta González, és una comèdia que explica les aventures i desaven- tures d’un grup d’excursionistes que conviuen en un refugi, i que tant diferents els uns dels altres, tindran de plantar cara a tot.

Te la jugues pel català?

L'escola ha estat una de les eines que l'estat ha fet servit per a arraco- nar l'ús del català, l'escola ha de ser una de les eines de la recuperació lingüística.
És amb la intenció de fer un punt sobre l'estat actual de l'ensenyament del i en català a tots els nivells, és amb les ganes de definir els reptes que els diferents actors de l'ensenya- ment del català fan pinya per a orga- nitzar actes festius, de sensibilització i reivindicatius.
Els actes tindran lloc al casc antic de Pesillà entre les 15h i les 17h.
Podrem descobrir, jugar, crear, pensar, intercanviar, participar, aportar... Les activitats seran diverses: Kamishibai del Casal del Conflent, Taula rodona amb actors de l'ensenyament, jocs de bitlles, jocs amb els mots...
Els actes comptaran amb la participació de: APLEC, ARRELS, La BRESSOLA, l'IFCT, ÒMNIUM Catalunya Nord, professors de fileres bilingües, professors de català per a adults, pares d'alumnes...
Jaume Barri
L’artista Jaume Barri ens animarà el final de tarda. Es tracta d’un espectacle d’ani- mació participatiu en el qual, mitjançant tot tipus d’estils musicals, es convida al públic a ballar en diferents formats tot potenciant les relacions entre les persones.

Rosegaescrots i la Bruixa 

En Rosegaescrots i la bruixa Isolda és una única figura de foc present en el seguici festiu de Cabrera de Mar.

La seva creació és el 2015. La figura és una bruixa (la Isolda) muntada sobre un boc (en Rosegaescrots). Es porta amb un sol portador. La figura té punts de foc a les banyes (4 a cada banya), a la boca (2), a l'escombra (5) i al llom (3).
La figura sol portar un tipus de pirotècnia concret: banyes (aurums, patums o bengales), a la boca i escombra (sortidors) i al llom (sant llorenç).
La figura sorgeix de les llegendes que hi ha a Cabrera. De fet, la figura porta trets característics de vàries llegendes.

Cavallets de Mataró

El grup està format per 8 cavallets grans i 4 de petits. Un bestiari que no porta foc, i durant les cercaviles ballen al so del flabiol i tamborí, i el sac de gemecs. El grup va aparèixer el 1992, i forma part de La Passada de Les Santes des de l'any 2002. Han participat als aplecs internacionals Adifolk de Grenoble, Verona i ... Perpinyà.

EBRI KNIGHT és un grup de música de folk punk català format a Argentona el 2003.

El nom Ebri Knight és un joc de paraules que combina la pronúncia catalanitzada d'"every night" ("cada nit") amb la simbologia medieval del cavaller (Knight), més el
lloc on neix la música celta tradicional: les tavernes.

Aquest 2018 Ebri Knight publica nou disc. Una obra molt esperada i que arriba en el millor moment de la seva carrera. Consolidat com un dels grups amb més concerts i tirada popular del país, com ho demostren els més de 170 concerts del seu anterior disc ‘Foc!’, dos premis Enderrock al millor disc i cançó de folk i el seu lloc finalista a millor directe del 2016 tant als Enderrock com els ARC.

GOULAMAS’K és un grup occità, un ska rock potent, amb un xic de reggae punk.

Ofereix una música amb energia devastadora i contagiosa, un ska rock potent on els instruments elèctrics i tradi-
cionals se baregen sense complex. L’esperit que anima el grup desde la seua creació és el d’una lluita festiu i d’una festa sem- pre reivindicativa. On s’esplateixen és amb el live, el concert, on fan
petar el so encourat, ritmat, mestissat i arrelat cantat en francés, occità i castellà, les llengues natals dels músics.

Els nostres germans, els nostres invitats:

Alforja

és un poblet de menys de 2000 habitants del Baix Camp, és seu social de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya.

Des del 2001, Aire Nou de Bao hi ha estat rebuda en múltiples ocasions, de la mateixa manera, entitats culturals alforgenques han participat a les nostres festes. Les bones relacions entre les nostres entitats, un objectiu comú de fer viure tradicions han evidenciat la necessitat d'oficialitzar la relació amb un agermanament.

L'1 doctubre de 2017 Alforja era l'escenari del primer acte. El proper 12 de maig Bao acollirà el segon.

Occitània

Convidar els occitans, era una evidència... si!

Arran del canvi del nom de la Regió administrativa francesa, que va, en un instant, esborrar el fet català, anomenant el territori «Occitanie. Pyrénées- Méditerrannée», nos semblava primordial ensenyar que els catalans del nord estimen la cultura i la llengua occitanes, i que la nostra lluita contra el nom de la nova Regió té pas res a veure amb ells, sinó amb un Estat i una administració francesa a qui no molesta minoritzar i esborrar la cultura.

Així doncs, fer venir els occitans a Catalunya Nord, i els hi deixar un espai per que nos ensenyin la riquesa i la diversitat de la llur cultura festiva i popular era important.

El Festival Identi’CAT 2018 serà marcat enguany per l’amistat occitano-catalana !