Skip to main content

Falcons a Castellcir

Les colles fan una figura amb 600 falcons a la XIII Trobada Nacional

castell cardona
Les colles de falcons reproduint la silueta del castell de Cardona(Fot: A.A.).
Font: Ens de comunicació

La formació humana, que ha representat el Castell de Cardona, en commemoració del Tricentenari del 1714, ha estat el plat fort de la trobada, que aquest dissabte 6 de setembre ha aplegat 11 colles de falcons a Castellcir (Moianès). La XIII Trobada Nacional de Falcons ha culminat amb una figura humana que, per primer cop, ha involucrat tots els falcons de les colles per aconseguir representar la figura del Castell de Cardona, escenari de resistència a l’interior del país durant la guerra de Successió.

Després d’un dinar de germanor, i d’un assaig de la figura conjunta, encara amb la panxa plena, que va ser un tastet de com d’impressionant podia ser, les colles van desfilar pel poble amb un cercavila, on cada grup va realitzar les seves figures pels carrers de Castellcir. El cercavila va culminar als dos carrers principals del poble, el traçat dels quals forma una V, que va ser omplerta per les figures que cada colla va aixecar alhora.

Tot seguit, l’escenari de les actuacions va ser el camp de gespa de la zona esportiva la Quintana. Abans de la figura conjunta, s’havien planejat dues rondes, on cada colla mostraria les seves figures. Així va ser en la primera ronda, cada grup aixecava la seva figura, descarregava i una altra colla ocupava el centre de l’espai, però els núvols començaven a fer acte de presència, de manera que per a la segona ronda es va decidir que les colles aixequessin les seves figures alhora. La cursa contrarellotge havia començat. Hi hauria temps per aixecar la figura conjunta?

Cada colla, disciplinadament, es va col·locar al seu espai delimitat al camp. A l’assaig de la tarda tot havia funcionat. Ara hi havia la pressió afegida de la pluja i d’una llum esmorteïda que amenaçava en retirar-se, cosa que frustraria les esperances dels mitjans de comunicació de prendre unes bones imatges. Finalment, la figura es va aixecar entre totes les colles, cada una encarregada de formar la part del Castell de Cardona que havia assajat. Prop de 600 falcons, amb la barreja generacional habitual, van fer realitat el seu esforç, mentre els músics de totes les colles tocaven l’himne d’Els segadors.

Un cop descarregada la figura conjunta, era l’hora de realitzar un ball que al matí les colles havien preparat. Però ningú va tenir temps de situar-se als seu lloc: les primeres gotes van caure, posant fi a la jornada. Com si es tractés d’un pacte, els núvols van respectar l’aixecament de la figura conjunta, un moment esperat amb il·lusió per totes les colles.

Més fotografies: