Diables i Bruixes del Riberal

Història dels diables i Bruixes del Riberal

1999 creació de la Colla Diables del Riberal

Els vincles existents entre Aire Nou de Bao i el G.R.A.F.I.C. gràcies a les colles castelleres i gralleres de les dues entitats són a l’origen del naixement dels Sorollosos del Riberal i dels Diables i Bruixes del Riberal.

La primera colla de Diables a Catalunya Nord. Dels primers passos al Bateig

Primera fotografia dels diables del Riberal febrer del 1999 a Bao

Diables del Riberal 28 de febrer del 1999 a Bao

Els Diables del Riberal van néixer el febrer del 1999. De fet les ganes de fer correfocs eren anteriors. Els intercanvis amb les seccions de GRAFIC de la Jonquera van donar ganes de crear una colla de diables.

El 1997 ho van dedicar a crear i enfortir la colla castellera, el 1998 són els Sorollosos, la colla de percussions que naixia.
Finalment el 28 de febrer de l'any 1999 els Diables del Riberal sortiren per primera vegada a Bao invitats pels Focs de sant Joan que organitzava el carnaval. Aquest dia cremaren les primeres carretilles i encenguérem el Rei del carnaval.
Més que un correfoc, aquesta actuació tenia com a objectiu de preparar els propers correfocs, els primers contractes.
Va ser Perpinyà que nos acollí per primera vegada el 16 de març. Els Diables de l'Albera nos acompanyaren dins la Bassa.
Uns dies més tard, el 27 de març realitzàvem el primer correfoc com déu mana, pels carrers de Banyuls de la Marenda i amb públic ja coneixedor i atrevit.

A partir d'aquí els correfocs se seguiren amb un ritme conservat any rere any

Tornàrem a Bao per a acompanyar la Flama del Canigó la vigília de Sant Joan de 1999, el 3 de juliol fèiem el primer correfoc a sant Llorenç de Cerdans, el 4 de juliol érem de nou a Banyuls de la Marenda, participàrem a la festa dels préssecs a Illa de Tet el 17 de juliol, actuàrem dues vegades a la Codalera, una el juliol i l'altra a l'agost... l'11 de Setembre del 1999 amb grallers, castellers, sorollosos els diables del Riberal animàvem els carrers de Perpinyà en el marc de l'edició del CORRELLENGUA a Catalunya Nord. L'endemà, el 12 de setembre fèiem un correfoc a sant Mateu, un dels correfocs més entranyables que mai hem fet. Un carrer estret, un recorregut curt però una intensitat poc comparable. No descuidem tampoc les dues mostres de foc que fèiem cada any pels joves dels Casals Catalans d’arreu del món, joves d'Austràlia, del continent sud americà, del Japó, de Suïssa... Descobrien a Bao vessants de la cultura catalana.
Els Diables del Riberal ja érem notícia, ja teníem nom quan nos presentàrem oficialment el 19 de setembre del 1999 a Bao apadrinats pels diables de l'Albera.
Devem la creació de la colla i la seua evolució fins el 2002 als Diables de l’Albera, però també al Denís Cortade. Va ser l’impulsor del projecte, va treballar sense descans per a fer del projecte una realitat que tingui un gran valor. Va ser l’ànima dels inicis. Creador de material, pensador i incansable organitzador.

 Diables del Riberal 17 de juliol del 1999 a Illa. Festa dels Prèssecs