Ermengol Passola i Badia ens ha deixat...

Per molts 

airenovencs el nom no sonarà... Pels qui el volen descobrir, descobrir la feina que ha fet, descobrir el que li devem només han de teclejar a google el seu nom a google i centenars de pàgines sortiran. No tornaré aquí a explicar el seu paper decisiu de mecenes anys de grans dificultats, anys sota la dictadura franquista, anys on s'hi jugava la llibertat. En aquestes ratlles voldriï parlar una mica de l'home, home que uns airenovencs hem tingut la sort de conèixer i d'encontar. Fa un parell d'anys ens va contactar. Tenia llibres i en volia fer aprofitar. Les biblioteques van plenes, i naturalment va cercar qui més en necessitaria. La seua visió clara de la Nació li va fer pensar que a Catalunya nord la llengua tenia dificultats i és així que ens va enviar un correu.

Vam encontrar una persona gran que no ens va parlar d'ella, però sí que nos va demanar notícies del país i de la catalanitat a Catalunya nord.
Hi havia vingut els anys 1930 per primera vegada, era jovenet i recordava com ja la llengua francesa penetrava la societat.
Però tenia fe, tenia fe en l'esdevenir, més enllà de la seua vida, veia molt positivament iniciatives com les d'Aire Nou i li hauria agradat tenir contactes amb la Universitat de perpinyà per a fer-li un leg, un leg important de llibres, però la Universitat de Perpinyà no l'ha escoltat....