Tantes coses

Aire Nou de Bao té una vida tan intensa que hi hauria mil coses a explicar. De castells al Ball de Pastorets en passant pels Trabucaires, Falcons, Grallers... tots els airenovencs viuen les tradicions populars amb força intensitat.
Potser és per això que falten cròniques, per falta de temps per a redactar-les.

L'actualitat nos torna a la cara i l'Europa nos imposa fronteres, aquestes mateixes fronteres que nos volia treure fa només uns anys.

Les fronteres poden ser polítiques, físiques, mentals, culturals... en el cas que nos preocupa la frontera imposada és la mateixa que van imposar els reialmes de França i d'Espanya el 7 de novembre del 1659: Europa torna a dividir Catalunya per una directiva de regulació de l'ús del material pirotècnica.

La Directiva 2007/23/CE preveia possibles adaptacions en funció de les tradicions religioses, culturals o festives de cada estat membre de la Unió.
El pes econòmic, social, humà de la part dels Països Catalans administrada per Madrid és tan important que la capital estatal espanyola no ha tingut altre remei que d'afluixar i d'acceptar una adaptació, que encara que no sigui satisfactòria, permetrà la continuació de les tradicions catalanes lligades al món de foc, però la mida ridícula de Catalunya nord respecte a un tot poderós estat centralista no ens ha encara permès tenir ni una cita per a parlar del nostre problema.

És per aquesta raó que Diables i Bruixes del Riberal demanen l'asil polític a la Comunitat Autònoma de Catalunya esperant el dia on podran tornar a actuar en tota llibertat a les comarques nord-catalanes. (veure demanda d'asil polític)