Ball de Serrallonga

Ball de Serrallonga Divendres 21 de maig el ball de Serrallonga de Vilafranca presenta l’exposició L’ombra d’en Serrallonga

la inaguració de l’exposició tindrà lloca 2/4 de 8 del vespre a la capella de St. Joan de Vilafranca.

A continuació hi haurà a càrrec d’Esteva Rovira i alguns actors que van pendre part en la minisèrie Serrallonga la projecció comentada del making off on el públic hi podrà participar. A l’acabar l’acte s’oferirà als assistents un sopar fred. L’exposició estarà oberta fins el diumenge 13 de juny.

El dia de la inauguració s'exposaran documents històrics que no se podran veure la resta dels dies.

el text de presentació del Ball de Serrallonga nord-català

BALL D’EN SERRALLONGA DE BAÓ

El ball d’en Serrallonga va ser representat a la Catalunya Nord durant el segle XIX, ja que n’existeixen manuscrits a Perpinyà, Palau de Vidre i Bulaternera. El manuscrit més antic data del 1804 a Perpinyà.
L’any 2005 es recupera el ball d’en Serrallonga a Baó i es presenta oficialment a Perpinyà el 12 de novembre de 2005.
El sainet que es representa consta de textos que són adaptats contínuament en funció del lloc de l’actuació i dels temes d’actualitat. Cada any hi introdueixen un personatge considerat heroi per la seva resistència a l’ocupació francesa. El ball està format per en Joan de Serrallonga, la Joana, el Joanet i els bandolers, que poden variar en nombre entre set i nou.
Les principals actuacions es realitzen a Millars al mes d’agost per les Fires i a Baó per les Diades, al mes d’octubre o al mes de juny, en els actes de l’Identi’CAT.