Temporada castellera en imatges

S'està acabant l'any casteller. Algunes colles ja fan vacances i altres com els Castellers del Riberal encara nos toca treballar.
Els Castellers del Riberal encara nos queden objectius per complir, actuacions importants i la nostra diada que aquest any s'ha retardat excepcionalment.
Però moltes colles ja han acabat la temporada i per elles és hora de fer balanç.
Aquest temporada era any de concurs. Com cada dos anys les colles es preparaven de valent per aquesta gran cita del calendari casteller.

 El concurs acostuma a ser un dia on les colles grans intenten superar-se les unes a les altres, però ja a l'inici de temporada tothom anunciava una Victòria clara dels vilafranquins.
Malgrat la dominació dels Castellers de Vilafranca aquest any ens ha reservat molt bones sorpreses que ara veurem en imatge:

Castellers de Vilafranca la millor colla.

Aire Nou de Bao
Aire Nou de Bao

Vilafranca ha començat l'any fort i amb moltes ambicions. Molt més decidits, motivats i segurs que la resta de colles. Ràpidament han portat castells grans a plaça, castells de 9 i fins i tot un pilar de 8.
No tot ha anat bé des de l'inici. El primer pilar de 8 només el van carregar. I el 3de9 amb folre va caure més d'un cop. A poques setmanes del concurs els verds es quedaven de nou amb un 3de9f només carregat. Això semblava indicar que aquest any no veuríem el 3de10fm.
Però Vilafranca és Vilafranca ! Uns quants airenovencs vam assistir a la Sant Fèlix i en aquell moment la colla local va impressionar tothom amb castells de gamma extra clavats.
El concurs de Tarragona els verds arribaven sense rival. Amb els dos primers castells ja ho tenien tot ben encarat per la Victòria. Malgrat això Vilafranca no va assegurar, sinó que va oferir al públic els dos castells més valuosos de l'any. Van ser un 2de8 i un 4de9 tots dos castells nets. Són uns castells que es veuen poc, l'últim 4de9net feia 5 anys que no es veia a plaça. Amb la torre de 8 neta, que fins ara no s'ha descarregat mai, els verds han anat a tocar el màxim nivell. El dia del concurs, els Castellers de Vilafranca ens van oferir la segona millor actuació de tota la història castellera.

La Colla Joves domina la Santa Úrsula

Aire Nou de Bao

Santa Úrsula és sempre un moment apassionant de l'any casteller.
Un duel entre la Colla Vella i la Colla Joves ple de tensió i de passió. Aquest any els vermells han dominat els rosats amb aquest perfecte 5de9f descarregat. La Colla Vella ha portat a plaça dos castells de gamma extra, el 2de9fm i el pilar de 8fm però les dues construccions només es van carregar. En canvi la Joves va descarregar també el 3de9 i el 4de9. Tot i ser al davant de la Joves a la classificació, la Vella guardarà un gust agredolç d'aquesta temporada on les coses no li han acabat d'anar bé en cites importants com Sant Fèlix, el Concurs i sobretot Santa Úrsula.

Minyons comencen entre dubtes i acaben fent història

Aire Nou de Bao
Aire Nou de Bao

La temporada dels Minyons de Terrassa ha estat marcada per la manca d'efectius.
Des del començament de l'any, la premsa castellera feia remarcar el nombre reduït de camises que desplaçava la colla de Terrassa. A l'inici això era una simple constatació, però veient que apropaven les dates importants i que el nombre de Minyons a plaça no augmentava això va preocupar bona part del món casteller. Malgrat tot els Minyons mantenien el nivell, això sí, fent-ho poc a poc.
Quan alguns donaven els Minyons per mig morts, finalment els de Terrassa recordaran sempre aquest any 2008, any on descarregaven per primer cop de la seua història el pilar de 8fm. Aquest és un pilar impressionant que només han fet tres colles: Castellers de Vilafranca (34 descarregats, 11 carregats) , Colla Vella dels Xiquets de Valls (3 d, 6 c) i Minyons de Terrassa (1 d, 4 c). Aquesta actuació es va fer a Girona i la eufòria no només va envair la Plaça del Vi, sinó que també fa afectar el pilar mateix quan a la baixada el « Patilles » va felicitar i regraciar el seu company amb un petó apassionat.

Castellers de Sants, la revelació 2008

Aire Nou de Bao

Els Castellers de Sants han esdevingut aquest any nova colla de nou. En el concurs de Tarragona els borinots han carregat el 3de9f, el primer castell de nou de la història de la colla. Aquest castell ha pujat bé i després de la eufòria en el moment de l'aleta, el tronc no ha aguantat els nervis i el castell ha acabat fent llenya. La caiguda només ha estat un accident que pot passar quan es fa un castell per primer cop. Però tots sabíem que ben aviat acabarien descarregant aquest castell. Els Castellers de Sants van repetir aquest castell uns dies després per la diada de la pròpia colla, i aquell dia el van aconseguir descarregar. Aquesta progressió de la colla de Sants fa que sigui a hores d'ara la millor colla de la ciutat de Barcelona. Per primer cop els Castellers de Barcelona tenen rivals seriosos a la ciutat, i es pot esperar que aquest duel sigui apassionant durant la temporada vinent.

 

Aquests són alguns dels moments més forts de l'any que he triat.
N'hi ha hagut molts més en colles de vuit o de set.
Però la temporada no s'ha acabat del tot i segur que encara vindran més sorpreses.
Una d'aquestes sorpreses la podem donar nosaltres a Badalona descarregant el 4de7, d'aquesta manera nosaltres també tindrem dret de viure el nostre moment d'eufòria.