Febrer de 2011 ... ara fa 10 anys

joves dels Casals Catalans d'arreu del món a Bao i Decennals de foc a Valls

Tornàvem de participar a les Decennals a final de gener que ja s'apuntaven més cites...

Aquests anys, Aire Nou de Bao era considerat per la Generalitat de Catalunya com a "Casal Català de l'Exterior" però... no totalment.

El títol de Casal Català de l'Exterior lògicament no ens agradava, però ens permetia tenir relacions oficials amb un Departament de la Generalitat. Cada any la generalitat de catalunya invitava a joves dels Casals de l'Exterior a visitar Catalunya. I és aquest fet que ens feia sentir també de l'Interior ja que els joves solien fer una estada d'un cap de setmana a Catalunya nord. El cap de se'tmana era aprofitat per a fer visites de llocs simbòlics del territori, però també per a relacionar-nos amb aquests joves.

Venien dues vegades l'any per grups de 20. En arribar a Bao el ritual era sensiblement el mateix: mot de benvinguda per part de l'autoritat (s'entén la d'Aire Nou), mostra de cultura catalana: castells, balls, sopar i correfoc abans de repartir els joves per les cases d'airenovencs i retrobar-nos l'endemà.

És el 3 de febrer que van arribar aquests joves i doncs...

alt  

mot de benvinguda i aperitiu

alt

una mica d'assaig

alt

també fèiem provar els joves

alt

havent sopat anàvem amb tambors

alt

fèeiem cremar carretilles

alt  

i acabàvem ballant tots plegats

 

4 de febrer Candela Valls 2001...

una anècdota. l'octubre del 2000, Viatjant per Internet descobrim un cartell que anuncia el correfoc de les DECENNALS de Valls, més de 60 colles d'arreu dels Països Catalans: Illes balears, País valencià, Catalunya i Catalunya nord. Sorpresos de ser al cartell sense saber-ho truquem i parlem amb el Pep-Enric, president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, li expliquem el nostre cas: sem al programa i no ho sabíem! Com és possible? 

L'explicació era fàcil d'entendre: el dibuixant del cartell havia posat catalunya nord per nord de Catalunya, per tant els Diables de l'Albera, els nostres padrins eren els representants d'aquest tros de territori. Vanm parlar una estona i amb uns dies tot va ser arreglat. No calia canviar el crtell, érem invitats, i és així que vam entrar a la FDDC i participar a questa magnífica trobada.

No sabem les xifres exactes però 65 colles de diables representa més o menys 1500 diables i més de 500 tambors. En arribar són les percussions que se van reunir i animar la plaça de la ciutat. Més de 500 tambors dóna ritme!

 

alt

una mica de sopar abans de fer una fotografia de la colla del Riberal

alt

i amb foc pels carrers de Valls

alt

al ritme de les nostres percussions

alt

i per acabar una encesa conjunta dels 1500 diables i dimonis...

alt

i cap a casa que hi falta gent...