Els Castellers del Riberal: una mica d'història...

Logo dels Castellers del Riberal1996 1er assaig Aire Nou de Bao compta amb 150 socis.

Josep Serra un dels fundadors de l’entitat proposa la creació d’una colla castellera. Entusiastes i totalment ignorants del fet casteller, els airenovencs prenen contactes amb diferents colles. El Francesc Puigsegur president dels Castellers de l’Albera ofereix l’ajuda de la seva colla. Les dues colles tenen punts en comú. Les dues colles fan part d’associacions que promouen la identitat catalana, del G.R.A.F.I.C. pels alberencs i d’AIRE NOU DE BAO pels riberalencs. Les dues colles tenen seu dins vilatges petits (una mica més de 2000 habitants) i veins (40 quilòmetres els separen). Ni una colla ni l'altra tenen tradició castellera. Neix amistat i se fan intercanvis regulars: intercanvis castellers per a les diades de cada colla i colònies juntes per a la mainada. Un any d’una banda de l’Albera, un any de l’altra.

1997 primers castells bateig de la colla

Tornem als inicis de la colla. El gener 1997 els Castellers de l’Albera acompanyen la colla riberalenca a la Plaça de la Font de Bao. Els nordcatalans descarreguen el primer pilar de 4 i un 3de5. Una 20 de persones formen la colla que sedueix un parell de famílies més. Fins el juny, la colla del Riberal anirà descarregant castells de 5 nets i desmuntarà un parell de vegades proves de castells de 6. Bateig dels Castellers del Riberal : La municipalitat refusant un ajut econòmic per a la presentació oficial dels castellers, Aire Nou trapa suport al poble veí de Toluges. Els organitzadors de la festa de Pau i Treva inclouen en els actes l’actuació castellera i rep així els Castellers de Barcelona, els Castellers de l’Albera i els Castellers del Riberal, colla qui estrena la camisa verda el 15 de juny 1997. En aquesta actuació " els amfitrions" descarregaran el primer 4de6 nordcatalà. L’1 d’agost del mateix any, a Argelers de la Marenda la mateixa colla descarregarà el seu primer 3de6. Carregarà el 2de6 a sant Esteve a l’octubre i el descarregarà a La Jonquera el novembre 1997.

l’any 1998 serà un any de consolidació de la colla

El President Pujol ajudarà a l’organització d’una gran Trobada castellera a Perpinyà on hi participaran 4 colles punteres. Destaquem que els Minyons de Terrassa van transformar Perpinyà en primera localitat de fora del Principat amb plaça de 9.

1999 un principi de temporada difícil

la tercera temporada ha sigut a l'inici una temporada difícil, va costar arreplegar de nou els castellers, fidelitzar la colla fins a l'estiu. La segona part de temporada va funcionar millor, és així que vam intentar i desmuntar el nostre primer 4de7

2000 una tècnica que millora castells de 6 nets han esdevinguts freqüents per la colla,

tant a l'assaig com per les actuacions la colla solia descarregar el 4de6 net, tanmateix no ha estat encara la temporada de castells de 7. Massa nervis, falta de confiança,... els intents s'han tingut de desmuntar, per un altre any serà.

2001 primers castells de 7 Primers castells de 7

a Millars l'agost i a Bao el novembre. Fruit d'un bon treball del tronc i de la paciència d'esperar per a aconseguir una pinya suficient.

2002 la colla descarrega 13 castells de 7

Una temporada important per la colla. Si falta massa sovint gent per a formar les pinyes, aquest any la colla aconsegueix descarregar el 4de7 amb agulla. Destaquem també que la colla porta a la invitació dels Xicots de Vilafranca els 3de7 i 4de7 a Montserrat.

2003 una temporada estranya,

hauríem pogut fer castells grans, mes sempre el mateix problema de gent que marxa, sort que és reemplaçada per gent nova, però que n'ha d'aprendre abans d'aconseguir l'experiència suficient per a fer castells grans.

2004 com l'any 2003,

nous castellers i castellers d'experiència que pleguen. Quart any consecutiu amb construccions de 7 pisos. Sempre amb esperança de millorar, sovint sembla que falta poc...

2005 la colla se manté, per cinquè any consecutiu s'aconsegueix castells de 7.

L'ambient a la colla és bo, bona part dels airenovencs participen força a diferents activitats i s'engresquen a fer castells.

2006 una temporada sense castells de 7

Els objectius de principi de temporada eren clars: aixecar castells de 7 per Identi'CAT. Uns dies abans de la trobada de la catalanitat a Catalunya Nord posàvem dosos al 3de7 a Torelló. A Bao per Identi'CAT vam col·locar l'acotxador que tornaríem a col·locar a final de temporada a Vilanova i la Geltrú sobre un 4de7. Intents desmuntats,

2007 no se pot recuperar construccions de 7 pisos

No ha estat possible. Anys així, tot sembla poder ser possible i falta poc, però falta. La colla ha sortit amb una mitjana de 70 camises per actuació. Un parell de caigudes han condicionat la temporada.

2008 l'any de la recuperació!

Tenim nou pilar de 5 i hem carregat el 4de7 a Badalona a final de temporada.

2009 una nova tècnica el 6 de gener la novetat és que finalment s'elegeix un nou cap de colla.

El Rafael Renyé Pla succeix a l'Hervé Pi Albertí que havia estat cap de colla des de la fundació dels Castellers del Riberal. La temporada ha anat com les precedents, castells de 6 nets, unes torres de sis, i pilars de 5. No s'aconsegueix portar castells de 7 a plaça.

2010 finalment de nou la colla descarrega el 4de7

Per dues vegades a final de temporada la colla aconsegueix descarregar el 4de7, una vegada per les Diades Airenovenques, una altra vegada a Manresa. Notem també que la solvència del pilar de 5 permet aixecar-lo per sota i se torna a descarregar el 3de6 aixecat per sota.