Els castells a la UNESCO

 

Castells a la UNESCO

"És un gran plaer per tots els castellers de Catalunya nord de ser rebuts aquí, però més generalment també és un moment important per tot el mon casteller.

La candidatura dels castells a entrar a fer part del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat va ser una gran notícia per a nosaltres. Aquesta candidatura va rebre el suport unànime del Parlament de Catalunya i de les institucions de Catalunya Sud. Ara que s'ha aconseguit aquest reconeixement per part de la UNESCO no són només les institucions catalanes qui ens valoren, sinó que és el món sencer que ha adoptat aquesta tradició. Amb aquest reconeixement internacional els castells han passat a ser universals i el món sencer se n'ha fet ressò. Fins avui s'han fet castells a la Xina, a Amèrica del sud, a Africa del nord, als Estats Units i aquest reconeixement ens ajudarà a promoure i a fer créixer l'interès dels castells per tot el món.


Des del 1997 els Castellers del Riberal portem els nostres castells per les places de tota Catalunya Nord. Tretze anys que treballem per fer descobrir aquest aspecte de la nostra cultura a casa nostra. Però els castells no són una simple activitat física, els castells tampoc són folklore. Els castells són cultura viva que cada dia que passa segueix evolucionant i segueix superant els èxits aconseguits des dels 200 anys d'història.

No podem parlar dels castells sense esmentar la representativitat que tenen pel nostre país. Els castells són un símbol nacional de Catalunya, una tradició original i singular del nostre país. Amb aquest reconeixement no només volem que siguin els castells que en beneficiïn, sinó que volem que siguin una finestra oberta sobre la riquesa i la pluralitat de la nostra cultura popular. Una cultura que els catalans hem aconseguit mantenir viva per que no caigui en l'oblit.
A Catalunya nord, els Castellers del Riberal no hem volgut dissociar mai la nostra activitat de la nostra identitat, de la nostra llengua i, és clar, de la nostra cultura.
Quan es tracta de defensar la nostra llengua i la unitat dels Països Catalans, com és el cas pel Correllengua, sempre hi podreu veure camises verdes alçant pilars. Quan es tracta de defensar el nostre territori contra una línia elèctrica que els catalans no hem demanat, també hi veureu castells. Si es tracta de defensar la nostra història contra un enginyer militar que ha treballat en contra de la gent d'aquí; si es tracta d'ajudar la premsa catalana en dificultat o els mitjans informatius en català que ens volen suprimir, aquí també ens hi veureu aixecant castells.

Per nosaltres com per totes les colles fer bons castells també és una finalitat. Perquè sem una colla motivada, amb un bon esperit de superació, i amb el sol objectiu de ser orgullosos de la feina ben feta. Però des d'un altre punt de vista, per Aire Nou de Bao els castells també són un mitjà de fer descobrir la nostra cultura i la nostra llengua als nord-catalans que l'han perduda i a la gent de fora que vol descobrir qui sem els catalans.

Els valors que retrobem en els castells són valors humans i universals. L'esforç, el treball d'equip, la confiança i la solidaritat, tots aquests són valors que fan de nosaltres el que sem i el que representem avui, els castellers. Però aquests són valors que compartim amb molta més gent. Per això els castells són sinònim d'integració. Per fer castells necessitem gent de tota mena: joves i vells, forts i minces, petits i grans. En una colla castellera la diversitat és necessària. En canvi quan portem la camisa de la nostra colla, tots sem iguals. No fem diferències entre les condicions socials, la religió o el color de la pell d'un o altre. Tots sabem que per fer bons castells hem de ser nombrosos i cada persona que es vulgui sumar a aquest objectiu és benvinguda. Tots amb el que ens uneix o el que ens diferencia ens retrobem per treballar per un sol i únic objectiu, fer progressar el col·lectiu.

Actualment sem més de 7000 castellers units per aquests valors, sem unes 60 colles que seguim mantenint viva aquesta tradició iniciada ara fa 200 anys.
La zona tradicional dels castells és ben petita, però l'extensió d'aquesta activitat s'ha fet poc a poc fins arribar a casa nostra. Ser rebuts pel Consell General avui és també un reconeixement que ens alegra, i especialment quan la seva Presidenta es va dirigir cap a la nostra colla i la nostra associació per descobrir les tradicions del país.
Iniciatives com aquestes són les que ens donen l'alegria i la motivació de seguir endavant. L'associació Aire Nou de Bao, a través dels Castellers del Riberal i de totes les seves activitats continuarà treballant per defensar i promoure la cultura i la llengua catalanes i esperem tenir-vos (el Consell General) al nostre costat per assolir aquests objectius."