CORRELLENGUA a Perpinyà

Participar al CORRELLENGUA ha esdevingut pels airenovencs un acte cívic indispensable. El 1998 hi participàvem amb tambors, gralles i castellers. Recordi que era l'octubre, vam sortir del Castellet i vam donar una volta pels carrers del centre ciutat abans d'anar a Ceret i a la Jonquera. Aquesta manifestació reunia ja uns centenars de persones. El 2000 la voluntat va ser de fer coincidir el CORRELLENGUA amb l'aniversari del Tractat dels Pirineus.

Cada any se trien lemes que se volen unificadors.

 El de sempre és "Esborrem el Tractat dels Pirineus", el seu caràcter unificador és més que evident ja que se tracta tot simplement d'esborrar una frontera interna als Països Catalans, la frontera imposada el 1659 pel famós tractat.
El que s'afegeix enguany és "Català llengua oficial". Si a la resta dels Països Catalans la llengua catalana hi té un estatut real amb uns drets clars, a Catalunya nord, malgrat una tímida entrada a la constitució francesa i un oficial reconeixement per part del Consell General, la màxima autoritat nord-catalana, el català no té res d'oficial.

Si la voluntat dels elegits és de fer que demà la llengua catalana pugui ser parlada i entesa per tothom cal fer un pas més que la redacció d'una carta.
La llengua catalana serà viva mentres la fem viure i obliguem als polítics a defensar-la, a que trobi un lloc al carrer, als mitjans de comunicació, a l'escola...

El 2 d'abril del 1700, 40 anys desprès del tractat dels Pirineus que posava els Comtats catalans sota dominació francesa, el rei de França Louis XIV promulgava un edicte que nos prohibia (i nos prohibeix encara avui) l'ús oficial de la llengua del país. Aquest edicte del 2 d'abril és la conseqüència directe del Tractat dels Pirineus.

L'any vinent commemorarem 350 anys d'aquest nefast tractat.

El 1959 unes institucions nord-catalanes tenien l'objectiu de celebrar els 300 anys del tractat, un home, el Josep Deloncle se va aixecar i va impedir aquest insult al poble català i a tots els resistents que van perdre la vida per a defensar les nostres llibertats.

En previsió de celebracions del 350è aniversari el 2009, l'Independant del 2 de novembre, una setmana abans del Correllengua i dia dels morts, publica la notícia de la creació d'una entitat que té per objectiu organitzar actes sobre el Tractat.

Ara per ara el contingut del missatge, dels actes previstos, del contingut se vol alliberat de tot partidisme... però és possible?

El 1959 un home va impedir la celebració del Tractat, el 2009, tots plegats tindrem també aquesta força?

Per de més informacions podeu adreçar-vos a Cristelle Faivre sobre el projecte de celebració
tel 06 10 55 82 02
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
http://anniv-traitedespyrenees.blogspot.com