Els correfocs una tradició ancestral

Vaca de la Massana
Difícil de saber d’on vénen, quan i com neixen els correfocs. Fer la festa amb foc és universal i data segurament del dia que l’home ha pogut dominar el foc. Arreu dels Països Catalans les referències de festa i foc són nombroses : Nit de Sant Joan, Caga tió, Patum, Falles, Correfocs, Ball de Sant Miquel, Bestiari de Foc...

Foc, festa i pólvora tenen un paper central, un paper cabdal. Festa i foc forgen la identitat catalana.

Una directiva europea fa tremolar la tradició
Europa intenta uniformitzar les reglamentacions del comerç arreu de l’espai econòmic. Es en aquest context que s'inscriu la Directiva 2007/23/CE, sobre la venda i la utiltzació del material pirotècnic.
Amb saviesa, quan Europa proposa una Directiva, dóna les eines als estats de la Unió Europea per una transposició personalitzada, una adaptació que faci que la Directiva sigui respectuosa de les tradicions i de les identitats nacionals.
Així, malgrat reticències, l’estat espanyol ha acabat per a transposar la Directiva 2007/23/CE, però l’estat francès fa el sord a les demandes dels nordcatalans, a les demandes dels Diables i Bruixes del Riberal.

L'ajuda de tothom és indispensable
Per arribar a fer transposar la Directiva correctement en el dret francès, per mor que no se mori una tradició catalana a catalunya nord necessitem l'ajuda de totes les persones i totes les bones voluntats: associacions culturals, polítics, empreses, artistes, esportistes...
Necessitem la contribució de tots per mor que el nostre crit de dret a viure plenament la nostra identitat arribi al més alt de l’estat.


Vaca de la Massana

Una directiva comercial que malda tradicions

Per a facilitar el comerç, Europa vol unificar les diverses disposicions legals dels estats membres. El 23 de maig del 2007 va aprovar a la unanimitat una directiva intitulada :

"DIRECTIVE 2007/23/CE DU PARLEMENT EUROPÉEN ET DU CONSEIL du 23 mai 2007, relative à la mise sur le marché d'articles pyrotechniques" .

En 21 pàgines el Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea regulen la fabricació, el transport, l'emmagatzematge i l’ús del material pirotècnic.


Punts que plantegen problemes
Cal saber que els grups de diables i dimonis, grups de cultura popular i tradicional que fan viure els correfocs, una tradició amb vuit segles d’història, usen artificis de classe 2 i 3, posat al cim de les seues masses, és a dir a una distancia d'un poc més d'un metre dels participants.

Però llegim en la directiva, pagina 11 :
“(5). Les divers groupes d'articles pyrotechniques doivent satisfaire au minimum aux prescriptions suivantes :
B) Pour les artifices de divertissement de la catégorie 2, les conditions suivantes doivent être respectées
1) la distance de sécurité n'est pas inférieure à 8 mètres. Si besoin, la distance de sécurité peut être moindre
C) Pour les artifices de divertissement de la catégorie 3, les conditions suivantes doivent être respectées:
1) la distance de sécurité n'est pas inférieure à 15 mètres. Si besoin, la distance de sécurité peut être moindre.”

Enguany els Diables del Riberal celebren 10 anys de correfocs, 10 anys a passejar pels carrers i places del Països Catalans cremant carretilles i sortidors, 10 anys de festa... i de cop i volta se podria acabar! Si se transposa tal com ha estat redactada la Directiva sense cap adaptació, il.legalitzarà les tradicions del món del foc, entre altres coses per raó d'aquesta distància de seguretat de 15 metres entre els artificis pirotècnics i el públic.
No solament hi deuen haver pocs carrers que permetin un ball de diables amb aquestes condicions, però sobretot la tradició dels correfocs no és aquesta : el públic, el que ho vulgui, ha
de poder apropar-se dels dimonis i ballar sota les espurnes.
Els catalans sem rics de tradicions, unes d'aquestes poden comportar riscs, ho sabem. Però s'han de condemnar? Limitar els riscos és l'afany de tots, les colles de diables i de bestiari, la
Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya són disposades a parlar-ne amb els responsables polítics.
El 2007, a la publicació de la Directiva 2007/23/CE, la FDDC i l’Agrupació alerten de nou les institucions catalanes (aquestes pensen tenir competència sobre cultura) per que solucionen l’adaptació la Directiva. (Text Directiva)


Llegim a la primera pàgina : (8)

“Conformément aux principes énoncés dans la résolution du Conseil du 7 mai 1985 concernant une nouvelle approche en matière d'harmonisation technique et de normalisation (6), un article pyrotechnique devrait respecter la présente directive lorsqu'il est mis sur le marché communautaire pour la première fois. Compte tenu des fêtes religieuses, culturelles et traditionnelles des États membres, les artifices de divertissement construits par le fabricant pour son usage personnel et dont l'utilisation a été approuvée par un État membre sur son territoire ne devraient pas être considérés comme ayant été mis sur le marché et ne devraient par conséquent pas nécessairement respecter la présente directive.”


Aquest capítol és altament important, permet el respecte de les festes religioses, culturals i tradicionals de cada un dels estats membres de la UE.

Pel tema que concerneix les tradicions catalanes lligades al món del foc, destaquem que l’aplicació de la Directiva 2003/23/CE posaria un punt i final si els estats espanyols i francès no l’adaptessin correctament. Volem destacar que la transposició de la Directiva ha de ser adoptada i publicada pels estats membres abans del 4 de gener del 2010. La transposició ha de ser comunicada immediatament a la Comissió.


Manifestació a Barcelona

Ha calgut tot 2007 i 2008 per mor que la FDDC i l’Agrupació, veient que del costat institucional hi havia pocs avanços, demanin al conjunt de les colles una forta mobilització, una implicació de cada colla, de cada diable, de cada tambor, de cada bèstia...

La mobilització a favor de la transposició de la Directiva L'any 2009 ha sigut d'aquesta manera marcat per una sèrie de manifestacions a favor de la defensa de la cultura i de les festes catalanes amb foc. Els Diables i Bruixes del Riberal han participat als actes més importants :


  • El 7 de febrer del 2009 unes deu mil persones se manifestaren a Berga per a demanar respecte a les tradicions, particularment per la Patum (declarada per la UNESCO patrimoni oral i immaterial de la humanitat, en novembre 2005).
  • El 5 de setembre del 2009, La FDDC i l’Agrupació convocaren una manifestació a Barcelona que acabà plaça sant Jaume amb la presència d'uns millers de diables.

Paral.lelament i arreu del territori les colles de diables i de bestiari han agafat i encara agafen iniciatives, a vegades sorprenents, per a sensibilitzar la població, els polítics del perill que pesa sobre el món de les tradicions catalanes lligades al foc. Una de les més sorprenents va ser a Llorenç de Penedès amb un correfoc nudista que va aplegar 300 diables i diablesses. Si més no, amb aquesta iniciativa s’ha volgut demostrat que els riscs són menors.


Vaca de la MassanaAire Nou de Bao ha organitzat actes diferents, de diferents formats: exposicions, conferències, xerrades, correfocs per a culminar el 18 d’abril amb una manifestació a Perpinyà i a Bao.
A la tarda uns 600 diables i 20 bèsties de foc passaren pels carrers de Perpinyà per a cridar a la defensa de les tradicions, de la identitat catalanes, un miler de persones fan costat als manifestants.


L’acte compta amb la presència d’en Jaume Roure representant de la municipalitat de Perpinyà, d’en Marcel Mateu representant del Consell General, d’en Sete Udina President de l’Agrupació del Bestiari festiu i Popular de Catalunya, d’en Pep-Enric Martí Arbós President de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya.
A la nit els Diables fan una encesa conjunta a Bao (foto) ; un públic nombrós ha vingut a sostenir la reivindicació.

Al llarg del mes d’abril s'organitzaren actes a Elna, Millars, Toluges, Ceret, Bao... diferents llocs de Rosselló sempre amb enceses de foc.


Campanya a favor dels correfocs

més de 30 municipis, el Consell General i el Consell Regional donen suport als correfocs

Per a continuar a fer viure les nostres tradicions en tota legalitat cal que l'estat espanyol per Catalunya, les Illes i el País Valencià, i l'estat francès per Catalunya nord estableixin el caràcter particular de les nostres festes.

Un manifest

Els Diables i Bruixes del Riberal han llançat un manifest a la web que va rebre milers de signatures.
El suport d'institucions locals


 El Consell General va ser el primer a respondre present endavant del problema que plantejava la Directiva. El 16 de març, la cambra vota una deliberació a favor de la defensa dels correfocs a Catalunya Nord ; a més dins la seua revista institucional ("L'accent catalan" de setembre) dues pagines son consagrades al problema de l'esdevenir dels correfocs.
En el mateix moviment, municipis nord-catalans voten deliberacions per sostenir aquesta tradició. els suports institucionals


alt

Al cap i a la fi, sols els parlamentaris poden solucionar el problema de la legalitat de la transmissió de les tradicions catalanes. Sols parlamentaris i elegits nord-catalans, com a representants de Catalunya nord, poden establir el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals catalans, mitjançant una regulació específica en l'ús dels materials pirotècnics, que garanteixin el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils.


A Catalunya nord tenim 6 parlamentaris (4 diputats i 2 senadors, tots de la majoria parlamentària UMP). Entre tots, un diputat va reaccionar als nostres correus, el batlle i diputat del Soler, François Calvet. El dos de juny, el diputat Calvet va posar una qüestió al govern per demanar la transposició de la Directiva Europea en el respect de les tradicions catalanes i dels correfocs. (Qüestió del diputat)
Avui, el govern no ha donat cap resposta al seu diputat.

El diputat Daniel Mach ha fet també una qüestió al govern (veure qüestió)

a la fotografia: Daniel Mach, Arlette Franco, Jacquelines Irles i François Calvet. Avui l'Arlette Franco ha estat reemplaçada pel Fernand Siré

Diables del Riberal al Parlament de CatalunyaL’11 de setembre del 2009, els Diables i Bruixes del Riberal envien una carta als President i VicePresident de la Generalitat de Catalunya, al President del Parlament de Catalunya. Els diables expliquen i exposen la seua inquietud de cara al futur : a Catalunya nord sol l’estat francès pot legalitzar la tradició i la transmissió dels correfocs.
Veient com ni les mocions de les diverses Institucions locals, ni la qüestió del diputat, ni el suport popular han tingut efectes a París ; davant de la inèrcia de l’estat francès, els Diables i Bruixes del Riberal demanen asil polític al govern català.


 Ernest Benach, President del Parlament, rep una delegació dels Diables del Riberal El 2 d’octubre una delegació de 3 socis de la colla dels Diables i Bruixes del Riberal, acompanyats pel President de la FDDC i per la secretària de l’Agrupació del Bestiari són rebuts al Parlament de Catalunya.
L’Honorable President se compromet a contactar les Institucions franceses i demanar-les l’adaptació que permeti la vivència de les tradicions catalanes. (Notícia del Parlament)

La Generalitat contacta les Institucions franceses
Des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, cartes són enviades al prefecte a Catalunya nord i a ministres, cònsols, diplomats francesos.
Malauradament, ara per ara, res de nou. De tots aquests contactes, no tenim constància que el poder parisenc tingui en compte la nostra reivindicació.


Exili dels Diables i Bruixesa davant de la indiferència francesa de cara a la cultura catalana hem organitzat una paròdia de judici abans d'agafar el camí de l'exili.

2 de gener del 2010 correfoc i judici a Elna vídeos i fotografies

3 de juny camí de l'exili fotografies

14 de juliol de 2010 invitats pels erodiputats Oriol Junqueras, Ramon Tremosa i Raül Romeva, Diables i Bruixes del Riberal participen a una roda de premsa a l'EuroParlament.


Els eurdiputats redacten un manifest de suport. Els eurodiputats de la "regió" el firmen.

Batlles nord-catalans s'aixequen a favor de la cultura popular. Diables i Bruixes del Riberal fan així cremar carretilles

  • el 2010 Diables i Bruixes del Riberal faran cremar carretilles a Catalunya nord als municipis de:

Toluges, Argelers, Bao, Eus, Millars, Fontrabiosa, Vinçà...

el suport ve també del sud. Diables i Bruixes del Riberal són invitats a participar a moltes Festes Majors. Resulta impossible respondre favorablement a les invitacions, s'accepta el que se pot... per les altres... ho veurem el 2011 i anys següents.


altDes d'Aire Nou se crea un vídeo de 1 minut i 30 segons per a denunciar el menyspreu de l'estat francès de cara a les conseqüències que pot engendrar la directiva 2007/23/CE per a les tradicions catalanes.

El vídeo és traduit en diverses llengües europees:


De tot temps els catalans han relacionat festa i foc, foc i festa. Europa imposa limitacions a les tradicions catalanes. Europa imposa fronteres. L'aplicació de la Directiva prohibeix a Catalunya fer mostra de la seua cultura popular lligada al foc als estats membres que no han adaptat la directiva. La tradició dels correfocs, dels balls de diables i balls de bestiari festiu amb foc unes tradicions mil.lenàries als Països Catalans limitades als propis territoris. L'adaptació de la directiva per part de l'estat espanyol no és satisfactòria ja que posa entrebancs que dificultaran la transmissió L'estat francès reconeix l'excepció cultural, però malgrat mocions aprovades per les institucions nord-catalanes, l'estat jacobí francès nega l'adaptació de la directiva, sense explicacions, França condemna de la tradició dels correfocs en territori català sotmès a l'administració francesa. La Comunitat Europea ha estat creada per a esborrar fronteres, no per aixecar-ne de noves.

 


tria la teua llengua

 

Help
ajuda'ns a traduir en més llengües
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.