1999-2009 - 10 anys de Diables del Riberal

el febrer els Diables del Riberal celebraran 10 anys dels primers correfocs.

10 anys a passejar pels carrers i places del Països Catalans cremant carretilles i sortidors, 10 anys de festa... i de cop i volta se podria acabar la festa!

El Parlament Europea ha redactat i aprovat una directiva que si se transposa tal com ha estat pensada nos farà il.legals.

Entre altres coses aquesta normativa preveu una distància de seguretat de 15 metres entre els artificis pirotècnics i el públic.
A Catalunya nord no hi deuen haver molts carrers que permeti un ball de diables en aquestes condicions, i a més la tradició dels correfocs no és aquesta.
El públic, el que ho vulgui ha de poder apropar-se dels dimonis i ballar sota les espurnes.

Els catalans sem rics de tradicions, enumerar-les totes seria feixuc, unes d'aquestes tradicions poden comportar riscs, ho sabem. Però s'han de condemnar aquestes tradicions? Limitar els riscos és l'afany de tots, les federacions són disposades a parlar-ne amb els responsables polítics, però condemnar sense judici porta nom!

Aquesta directiva avui toca el món del foc, però demà se pot eixamplar a altres àmbits.

El món del foc ha redactat un manifest que vos invitem a firmar però aquest contempla la Comunitat Autònoma de Catalunya. A la part nòrdica del Principat de Catalunya, els Comtats annexats al reialme de França pel Tractat dels Pirineus tenim també tradició de foc. Nosaltres també hem de moure'ns i sensibilitzar la població i els parlamentaris. Sols els parlamentaris podrien fer una excepció que nos permeti celebrar 20 anys, 30 anys...

Aquesta directiva serà aplicada a partir del 4 de gener de 2010. Les diputades Arlette Franco, Jacquelines Irles, els diputats François Calvet, Daniel Mach, els senadors Jean Paul Alduy, Paul Blanc defensaran les tradicions catalanes a les cambres?