Skip to main content

Ressenyes

Tasts de cultura a Pollestres

El Centre cultural de Pollestres celebra la cultura popular

Aquest dissabte 8 de juny Pollestres feia una mostra de cultura popular catalana. Castells, gegants, balls folklòrics, sardanes... eren a l'ordre del dia en mig d'un espai amb jocs de fusta.

Tot just passaven les 2 de la tarda que els Sorollosos anunciaven el començament de la festa, prop de mitja hora de ritmes acompanyats per les gralles abans que entrin en acció els Castellers que han presentat molt més que castells, també falcons i una Muixeranga.

Una hora de construccions humanes al llarg de la qual hem descarregat un pilar de 4, el 3de6, vols i pilars nets simultanis, una flor, una catedral, una escala de 7x8, una torreta desplegada, un pilar aixecat per sota... el tot a ritme de gralles o de dolçaines.

Un agraïment al Centre Cultural Català de Pollestres per la invitació i felicitacions a la seixantena d'airenovencs que han participat a la festa, a tots els que han col·laborat: Sorollosos, Gralles, Dolçainers, Castellers.

Les actuacions més modestes són aquestes que permeten fer colla i preparar les que s'apropen.

Transmissió a primàries

Transmissió a primàries

07 Juny 2024

Les tradicions populars, eines al servei de la llengua

Com cada any des del 1997 fem intervencions a centres escolars per a fer viure la llengua catalana i transmetre tradicions populars. 

 Quan el 1995 va néixer Aire Nou, encara no se sabia que un dia seria un referent de la cultura popular a Catalunya Nord. En aquest moment els socis s'iniciaven a la sardana, participaven a un taller de llengua o a conferències. 

El 1997 la creació dels Castellers del Riberal va revolucionar l'entitat, la va fer sortir dels límits de Bao. Evidentment les actuacions castelleres per les Festes Majors són els actes amb més visibilitat, però també hi ha hagut molts actes, quasi invisibles, aquests que se realiten al centres escolars i que no surten dels centres, són actes d'iniciació a tradicions populars: els castells, falcons, percussions i també, més puntualment a fer balls de banyetes... el tot en llengua catalana evidentment.

El centres són La Bressola, Arrels, però també unes escoles amb fileres bilingües o amb català de manera opcional. Així hem recorregut la Plana del Rosselló, el Vallespir i el Conflent, explicant la nostra identitat, les nostres peculiaritats. Hem intervingut a escoles primàries, a col·legis, liceus... i fins i tot havíem anat a fer intervencions a l'escola normal de mestres, per a mestres.

Enguany entre el maig i el juny hem intervingut a Arrels Vernet i La Bressola del Vernet ha vingut dues vegades al nostre local.

Experiències importants per una mainada que no té contacte amb la llengua catalana a fora de l'escola, aquesta mainada descobreix que la llengua catalana té vida també a fora del recinte escolar.

Multiplicar aquestes intervencions, proposar lleures en la llengua pròpia del país, un repte per a tots els amants del català.

 

aquest divendres 7 de juny, uns 45 nines i nins de la Bressola del Vernet han pogut fer pilars, pinyes, falcons i ritmes de percussions.

Un agraïment als mestres que proposen aquests intercanvis i als intervinents airenovencs que han participat tot al llarg d'aquests anys.

Un mestre de català deia:

"ensenyant la llengua catalana a Catalunya Nord és com donar un carnet de conduir votures en un país on no hi ha carreteres"

Nosaltres no tenim els mitjans d'oferir carreteres a tota aquesta mainada, però sí que els permetem seguir camins. Els permetem trobar espais on poden fer servir la llengua catalana amb una certa normalitat, sempre i quan els airenovencs conscients s'esforcen mínimament a aplanar els camins.

 

Sense ni pau, ni treva

Sense ni pau, ni treva

26 Mai 2024
Identi'CAT dia 5, cercavila i castells

Identi'CAT dia 5, cercavila i castells

13 Mai 2024

Mercat, cercavila i castells per a tancar aquesta edició d'Identi'CAT

No tot funciona sempre com ho volem, i cal més que voler les coses per mor que funcionin. Ha estat el cas del mercat bio, no ha funcionat tan bé com el gener,  les invitacions enviades han tingut poques respostes i de les poques per raons personals, uns productors prevists no han participat. És una llàstima, el mercat s'ha limitat a pocs exposants, però ha existit. S'agraeix els que han fet l'esforç de participar... 

A les 10 en punt un seguici popular sortia de la Vilbau, seguici encapçalat pel Ball de Banyetes i els Sorollosos, els Gegants de Sant Hipòlit de la Salanca i els Sacs de Gemecs i Gralles del Riberal. Joves dimonis, un drac infantil de foc i música han animat el carrer de la Tramuntana fins a la plaça del Fogar.

A les 11 començava l'actuació castellera amb pilars de 4 conjunts i com a amfitrions hem obert ronda descarregant a la primera un 3de6 amb agulla, un 4de6 amb agulla a la segona, desmuntant un 5de6 a la tercera abans de repetir-lo i descarregar-lo a la tercera. Vamb tancar l'actuació amb un complicat pilar de 4 aixecat per sota.

La Colla Castellera de Figueres sortien segons amb P4, 4de6 amb agulla, 4de6, 3de6 amb agulla i p4.

La Colla Castellera del Baix Montseny sortien tercers amb P4, 3de6, 4de6 i acaben amb p4.

Actuació acabada Geganters, Riberal i Baix Montseny compartíem un dinar de germanor a la sala de festes de la Vilbau.

Agraïm la participació dels exposants, dels Gegants de Sant Hipòlit, de les dues colles castelleres que nos han acompanyat al llarg del dia.

Felicitacions i agraïments a tots els airenovencs que han participat i especialment a tots aquests que hi eren a les 9 del matí per a preparar i que s'han quedat fins que tot sigui net i endreçat.

Agraïm la municipalitat per a deixar-nos els espais, tot i que lamentem de nou que el pàrquing fos ple de vehicles que han perjudicat els balls de Banyetes, Berrugues i Gegants, i han arraconat els castells.

 L'edició 2024 d'Identi'CAT ens ha permès posar la llengua i la cultura catalanes al centre del Riberal. Hem rebut espectacles i concerts de gran qualitat, hem tornat a posar el llistó alt.

  • Més fotografies

  • Fotografies de la Marie

  • Fotografies del Baix Montseny