Ressenyes

XXI Premis Nacionals Joan Coromines

El 25 de novembre més de 200 persones han omplert la sala baixa del Palau dels Reis de Mallorca, un lloc emblemàtic per uns reconeixement dels militants per la llengua catalana.

Quan la CAL va proposar a Aire Nou de coorganitzar els XXI Premis Nacionals Joan Coromines, uns premis centrats amb Catalunya Nord i nord-catalans va ser tot primer una sorpresa i un honor. Encarar un nou repte, fer que aquest acte sigui digne dels precedents i útil per la llengua a Catalunya Nord i a la resta
dels Països Catalans.

Diades 2023 una ressenya

Diades 2023 una ressenya

13 November 2023

Els 11 i 12 de novembre hem celebrat de nou les Diades Airenovenques a Bao.

Correfoc i castells són les activitats que més s'hi posen endavant.

El dissabte hem començat per a un assaig amb la Colla Castellera del Baix Montseny. Un assaig que ha estat profitós per totes dues colles, hi hem pogut acabar de preparar els castells prevists per l'endemà.

A final d'assaig hem compartit un pica-pica abans del correfoc, un correfoc que ha començat a la plaça del fogar a sota la pluja i que ha acabat 1 hora més al pàrquing de l'estadi. Maces i maces majors han espurnejat el cel baotenc a ritme dels Sorollosos, notem que 3 diables s'hi han estrenat.

En seguit diables, sorollosos i públic gaudien del concert d'en Julio Leone, de la xicolatada i del cremat.

 

El diumenge a les 10 del matí sortia el passavila de la Vilbau, en raó de les fortes ràfegues de tramuntana se va decidir suspendre el Ball de Banyetes, aviat el jovent tindrà possibilitat de fer cremar. Els músics de les 3 colles castelleres ritmaven la cercavila: Gralles del Baix Montseny, Desmanyacs del Conflent, Sacs de Gemecs, Gralles i Sorollosos del Riberal.

a les 11 del matí començava la Diada castellera amb pilars d'entrada de les 3 colles

Els castellers del Riberal obríem ronda amb un intent desmuntat de 4de7, castell que descarregàvem uns minuts més tard, a la segona ronda descarregàvem la torre de 6 i el 5de6 a la tercera. El pilar de 5 se va carregar, el vent, la pressió, una sotragada i feia llenya. Tot i així, aquesta és la millor actuació de la temporada dels Castellers del Riberal.

Els Pallagos del Conflent a la primera ronda desmuntaven un 3de6 abans de descarregar-lo, en segona ronda un 4de6 i acabaven amb un pilar de 4

La Colla Castellera del Baix Montseny descarregava a la primera ronda un 3de6, el 4de6 a la segona i acabaven amb torre de 5 i pilar de 4.

Una mica de ball per a celebrar l'actuació i tothom se trobava a la sala de festes de la Vilbau per a compartir el dinar.

Agraïm tots els participants:

 • Juliol Leone i el seu grup per l'animació
 • Pallagos del Conflent i Colla Castellera del Baix Montseny per la participació i la col·laboració a les pinyes
 • i tots els airenovencs, tots i un agraïment especial a tots els voluntaris que han fet les Diades més agradables que mai. L'organització 2023 ha estat excepcional, de la preparació a la neteja, no ha fallat mai res. FELICITACIONS!

 

 

més fotografies

i si voleu que les vostres també hi surtin envieu-les via wetransfer a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. document.getElementById('cloak0cb865bc501b14d1f610d44791635c62').innerHTML = ''; var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy0cb865bc501b14d1f610d44791635c62 = 'airenoudebao' + '@'; addy0cb865bc501b14d1f610d44791635c62 = addy0cb865bc501b14d1f610d44791635c62 + 'gmail' + '.' + 'com'; var addy_text0cb865bc501b14d1f610d44791635c62 = 'airenoudebao' + '@' + 'gmail' + '.' + 'com';document.getElementById('cloak0cb865bc501b14d1f610d44791635c62').innerHTML += ''+addy_text0cb865bc501b14d1f610d44791635c62+'';  

Festa catalana de Cabestany

Festa catalana de Cabestany

22 October 2023

Des del 2015, any rere any fem cremar a Cabestany, 

enguany hi recuperat els castells i falcons.

Dissabte 21 d'octubre dia de correfoc. els cabestanyencs són cada vegada més nombrosos a seguir l'acte de foc.

Poc abans de les 9 del vespre, els Sorollosos criden a participar, travessen el parc i a les 9 en punt surten Diables i Bruixes per una volta al poble. Per ara són encara pocs els que s'atreveixen a ballar a sota el foc, a sota les espurnes, el públic segueix els Sorollosos.

En arribar a la plaça final carretillades i maces majors se succeixen fins que s'encengui la paret, llavors la tronada dona el toc final, i el públic torna a prendre possessió de la plaça, ara sí que balla, jugant amb les percussions.

Un cremat i una xicolatada beguts a ritme de les músiques de la Tres Vents cloen una vesprada de foc, pensant ja al 2024!

El diumenge Aire Nou porta castells i falcons amb gralles i Sorollosos.

a les 11 en punt els Sorollosos donen el toc de sortida de la festa, uns 10 minuts de músiques integrant a vegades a les Gralles.

Enguany s'ha barrejat castells i falcons, hem sortit amb pilar de 4, a continuació un 3de6 clavat, un 4de6 net (amb acotxaneta) i un 5de5 net pels castells.

En seguint hem presentat falcons, les nostres millors figures: Pira de 9, una mescla de vols coronats, vols normals i pilars, i per acabar una escala de 8x9.

Un pilar de 4 va tancar l'actuació. La batllessa de Cabestany ha acceptat pujar a la pinya per a realitzar un pilar i uns quants joves han tret les sabates per a fer pilars de 2, una mena d'iniciació.

Felicitacions a tots els airenovencs que han participat a les diferents activitats. La realitat és que fa patxoca. Tot hi és, la música, el foc, estructures humanes de tota mena, balls, ... Felicitacions als Diables i Bruixes, als Sorollosos, Gralles, als castellers i falconers.

Un agraïment a la municipalitat de Cabestany que any rere any ens fa confiança. Un agraïment també als cabestanyencs que sempre se posen a les pinyes, s'ha d'agrair sempre, dona força confiança.

 

 

Felicitacions al Baix Montseny

Felicitacions al Baix Montseny

17 October 2023

El 15 d'octubre d'aquest 2023 la Colla Castellera del Baix Montseny s'ha presentat oficialment.. i de quina manera

Quan en acabar la seua estada a Catalunya Nord en Nil va tornar al seu Baix Montseny hi va tornar obsessionat en crear una colla castellera en aquesta comarca on encara no n'hi havia.

La proposta va tenir èxit, però la pandèmia va posar un fre i llavors va caldre aixecar de nou el projecte, ha sigut un camí llarg però quin resultat!

Hem viscut un gran cap de setmana, històric pel Baix Monteny ja que s'hi ha presentat la primera colla de la comarca, s'hi ha presentat amb 3 castells preparadíssims i amb desenes de castellers que deixaran el blanc pel blau característic de la zona.

Acompanyats pels Castellers de Mollet que han lluit castells de 7, i nosaltres, han descarregat el 4de6, 3de6 amb agulla (el primer del seu historial) i el 3de6. 

L'escenografia de la Diada ha estat com els castells, perfecta. Esparàvem amb candeletes l'aparició de la camisa, aquest element que identifica la colla, aquesta camisa per la qual hauran d'assajar i de suar per a portar-la molt alt. La camisa se va fer esperar fins ben acabada l'actuació, i és amb un pilar de 4 per sota que l'han ensenyada.

Felicitacions colla i és a partir d'ara que tot comença.

Nosaltres hi hem anat a 75 camises amb gralles, tabals i acompanyants. Hi hem descarregat 3de6, torre de 6 (la 200ena de la colla) i un 3de6a amb pilars d'entrada i pilar aixecat per sota.

 Un agraïment a les colles per la col·laboració a les pinyes, pel bon ambient.

Un agraïment especial al Baix Montseny per la recepció, la qualitat de la diada, els menjars, els somriures... i per haver-nos transformat en la primer colla nord-catalana a apadrinar una colla "del sud".

Felicitacions a tots els airenovencs que han participat, aquests que hi han vingut el cap de setmana per a ajudar al darrer assaig abans del dia gran, a tots es que han vingut i fer pinya i als músics. Hem disfrutat, hem après dels nostres fillols!

Compartim uns poemes del nostre Michel

 • Germanor de la vida

 • Homenatge en blau

 • Somriure seré

Més fotografies

Músics, falconers, castellers, banyetes.. pel català

Músics, falconers, castellers, banyetes.. pel català

15 August 2023

Entre 50 i 60 airenovencs han animat Tarerac

En Jean-Louis Salies, el batlle de Tarerac és un dels 5 batlles nord-catalans que s'enfronten a l'estat francès per a voler oficialitzar l'ús de la llengua catalana en el marc institucional.
És a agrair aquest batlle i els altres que Aire Nou s'ha desplaçat al Conflent el dimarts  d'agost.

A les 11 del matí els músics encapçalaven el seguici popular pels carrers del vilatge abans d'arribar a la plaça on nos hi esperava tot els veïns de Tarerac.

Actuar un 15 d'agost no és per a fer grans castells, ni grans falcons, si no per a portar festa i festa hem portat.

En arribar a plaça hem descarregat un pilar de 4 amb l'ajuda dels veïns a la pinya, hem descarregat construccions castelleres de 5 pisos amb acotxadors i falcons. Cap construcció extraordinària per l'alçada, però sí, construccions que han permès fer entrar gent nova als troncs.

Un ball de banyetes ha tancat la nostra intervenció abans d'apreciar vins de dolços.

La diada ha continuat a taula i els músics nos han fet ballar una mica més per a pair.

Un agraïment al batlle i als elegits del Consell municipal per a acceptar-nos, i per l'acollida

Felicitacions a tots els airenovencs que han participat, els que han fet música, pujat, portat, pinya, foc, ballat... i immortalitzat el dia amb les seues fotografies.

Més fotografies

Poemes del dia

 • Gemecs d'amor
 • Pau castellera
 • Del segle als segles
 • 15 d'agost dia de Maria
 • L'amfitrió del dia
 • Família
 • Qui puja, vola