Skip to main content

Ressenyes

Sense ni pau, ni treva

La Pau i Treva una cita incontornable pels airenovencs

El dissabte 25 de maig celebràvem la Pau i Treva a Toluges, una festa a la qual participem cada any (o quasi) des del 2000.

Pels Diables, Bruixes i Sorollosos del Riberal no hi ha hagut cap pau, ni cap treva al llarg d'aquesta hora de correfoc. El públic hi és jove i determinat, és present amb la intenció de tapar el camí dels dimonis i de tot el seguici popular. Per aquesta raó el correfoc de Toluges ha esdevingut ràpidament un referent de la temporada, la cita referent de la primer part de l'any.

A les 9 els Sorollosos obrien camí per a anar al començament del correfoc, a 3/4 de 10 s'encenia la cascada, l'escenificació de la porta de l'infern, i n'eixien diables i bruixes amb foc a les mans. Va caldre 3/4 d'hora per arribar a la plaça final i oferir les enceses, carretillades, maces majors ... fins a la paret final.

 Una hora de lluita literal per a avançar, fer passos, apartar el jovent abans que la traca final posès punt i final a aquest Ball de diables, i retrobar tothom al voltant d'un cremat o d'una xicolatada.

Més fotografies

Volem agrair la municipalitat de Toluges per la invitació, l'acollida i el tracte en general.

Felicitacions a tots els daibles, bruixes, sorollosos i ajudants que han fet possible tornar a fer viure aquesta tradició.

Identi'CAT dia 5, cercavila i castells

Identi'CAT dia 5, cercavila i castells

13 Mai 2024

Mercat, cercavila i castells per a tancar aquesta edició d'Identi'CAT

No tot funciona sempre com ho volem, i cal més que voler les coses per mor que funcionin. Ha estat el cas del mercat bio, no ha funcionat tan bé com el gener,  les invitacions enviades han tingut poques respostes i de les poques per raons personals, uns productors prevists no han participat. És una llàstima, el mercat s'ha limitat a pocs exposants, però ha existit. S'agraeix els que han fet l'esforç de participar... 

A les 10 en punt un seguici popular sortia de la Vilbau, seguici encapçalat pel Ball de Banyetes i els Sorollosos, els Gegants de Sant Hipòlit de la Salanca i els Sacs de Gemecs i Gralles del Riberal. Joves dimonis, un drac infantil de foc i música han animat el carrer de la Tramuntana fins a la plaça del Fogar.

A les 11 començava l'actuació castellera amb pilars de 4 conjunts i com a amfitrions hem obert ronda descarregant a la primera un 3de6 amb agulla, un 4de6 amb agulla a la segona, desmuntant un 5de6 a la tercera abans de repetir-lo i descarregar-lo a la tercera. Vamb tancar l'actuació amb un complicat pilar de 4 aixecat per sota.

La Colla Castellera de Figueres sortien segons amb P4, 4de6 amb agulla, 4de6, 3de6 amb agulla i p4.

La Colla Castellera del Baix Montseny sortien tercers amb P4, 3de6, 4de6 i acaben amb p4.

Actuació acabada Geganters, Riberal i Baix Montseny compartíem un dinar de germanor a la sala de festes de la Vilbau.

Agraïm la participació dels exposants, dels Gegants de Sant Hipòlit, de les dues colles castelleres que nos han acompanyat al llarg del dia.

Felicitacions i agraïments a tots els airenovencs que han participat i especialment a tots aquests que hi eren a les 9 del matí per a preparar i que s'han quedat fins que tot sigui net i endreçat.

Agraïm la municipalitat per a deixar-nos els espais, tot i que lamentem de nou que el pàrquing fos ple de vehicles que han perjudicat els balls de Banyetes, Berrugues i Gegants, i han arraconat els castells.

 L'edició 2024 d'Identi'CAT ens ha permès posar la llengua i la cultura catalanes al centre del Riberal. Hem rebut espectacles i concerts de gran qualitat, hem tornat a posar el llistó alt.

  • Més fotografies

  • Fotografies de la Marie

  • Fotografies del Baix Montseny

Identi'CAT 2024 dia 2

Identi'CAT 2024 dia 2

09 Mai 2024

Dijous 9 de maig, a Pesillà

Aquest dijous a partir de les 3 de la tarda Gralles i Sorollosos despertaven els pesillanencs veïns de la Plaça Major, aquests que feien la migdiada.

Durant 30 minuts han presentat les darreres músiques que tots dos grups assagen conjuntament.

 a les 15.30h Pallagos del Conflent i Castellers del Riberal obrien la primera actuació castellera d'Identi'CAT amb pilars de 4 simultanis.

El Riberal hem obert ronda amb un 3de6, 3de6 amb agulla i Torre de 6 abans de tancar l'actuació amb un pilar de 4 aixecat per sota.

Els Pallagos han descarregat un 3de6, un 4de6 i carregat un 5de5 net abans de tancat l'actiuació amb un pilar de 4.
Ambdues colles aixecaven pilars net de 3 i de 4 per a acomiadar-se.

Tot seguit Ingrid per a Vèncer la DNAI presentava l'associació i començà la subhasta de lots diversos i variats: jocs, llibres, CDs, DVDs, i altres lots.

A les 5.30 en Jaume Barri feia ballar els castellers però també el públic sempre present. 
La tarda se tancava amb un pa amb tomàquets compartit.

Un agraïment a l'associació Pau Berga, a la municipalitat de Pesillà, als Pallagos del Conflent per la col·laboració 

Felicitacions a tots els participants: castellers, gralles, sorollosos, Jaume Barri i a l'associació Vèncer la DNAI.

Més fotografies