Skip to main content

Castellers del Riberal

Castellers del Riberal

fitxers/portada_castells.jpg#joomlaImage://local-fitxers/portada_castells.jpg?width=1440&height=942

Una mica d'història

El 1996 Aire Nou de Bao té un any d'existència,  150 persones en són socis, en aquest moment l'associació proposa cursos de català, iniciació a la sardana, teatre infantil, teatre d'adults i conferències. 

Els socis airenovencs són majoritàriament  joves de 5 a 12 anys o tenen més de 40 anys, fa falta els 15/35 anys, o millor dit són pocs.

En Josep Serra (en Cala) fa la proposta de crear una colla castellera amb l'objectiu d'atreure adolescents i joves adults. Els castells s'han posat de mode, el creixement de nombre de colles és important, la proposta agrada i s'hi comença a treballar a partir del juny del 1996.

En aquest moment Internet balbuceja, no és l'eina que coneixem avui, contactem per telèfon colles de la zona tradicional que totes troben l'objectiu interessant però no poden ajudar. La CJXT nos aconsella de contactar Francesc Puigsegur, president dels Castellers de l'ALbera, una nova colla, la més propera.

Parlem amb en Jordi Puigsegur, fill d'en Francesc, el president de la colla, entusiasta, disposat a ajudar. L'encontra és decisiva, té 18 anys, és motivat, nos invita a assaigs, descobrim de com posar una faixa a la complexe construcció d'una pinya.

Octubre 1996 Aire Nou publica una invitació a participar a la presentació pública dels Minyons del Riberal.

El 1996 l'activitat castellera comença a arrelar al nord de Barcelona, però hi és encara força desconeguda. Decidim de crear l'esdeveniment amb la presentació dels  "Minyons del Riberal".

El 26 d'octubre a les 6 de la tarda al Fogar Rural de Bao els castellers de l'Albera vénen a actuar, dues setmanes més tard convoquem el primer assaig casteller propi, amb la inestimable ajuda d'en Jordi Puigsegur. 

El gener del 1997, per la Festa Major de Bao sem una vintena  de persones enfaixades amb texans, camisa blanca, nos acompanyen els Castellers de l'Albera, aixequem el primer pilar de 4 i el primer 3de5 amb pinya.  

Del febrer al juny intensifiquem els assajos i seguim les festes majors dels vilatges veïns on nos invitem sovint de manera improvitzaada, posem faixa i fem el que podem.

Descuidant que érem "Minyons del Riberal" la premsa nord-catalana parla dels "Castellers del Riberal", la denominació s'imposa i tot i que fins el dia 15 de juny, dia del bateig a Toluges nos anunciem com a "Minyons", acabem com a "Castellers"...

El 15 de juny de 1997 Castellers de l'Albera i Castellers de Barcelona nos apadrinen en el marc de la Festa de Pau i Treva de Toluges. La municipalitat de Bao havia refusat la nostra demanda de presentar la colla al nostra vilatge per haver fet la demanda en llengua catalana.

Avui la municipalitat nos cedeix un local, la Vilbau, hi asagem cada dimarts de 19h a 21h, cada divendres de 20h a 22H