Skip to main content

Qui sem?

Aire Nou de Bao neix el 12 d’octubre 1995. Les seves finalitats : protegir i fer conèixer el patrimoni cultural de Bao i del Riberal.
Ràpidament l’objectiu es converteix en el de promoure i defensar la llengua i la cultura catalanes.

1995

Aire Nou de Bao neix el 12 d’octubre 1995. Les seves finalitats : protegir i fer conèixer el patrimoni cultural de Bao i del Riberal. Ràpidament l’objectiu es converteix en el de promoure i defensar la llengua i la cultura catalanes.
L’entitat proposa cursos de català per a adults, iniciació a la sardana i iniciació a la llengua catalana per a la mainada sota forma de teatre i cançons.
Les activitats coneixen l’èxit. 150 socis componen Aire Nou de Bao.
A més de les activitats regulars Aire Nou de Bao organitza la festa de Sant Jordi, una rifla l’any, conferències…
El primer any destaquem l’ajuda a la producció del Compact Disc de Martina Figueres.

1996

Se decideix crear una colla castellera. Els castellers de l’Albera vindran a l’octubre 1996 a fer una exhibició a Bao a fi de fer conèixer l’activitat. El novembre s’inicien els primers assaigs. Paral·lelament se crea una colla de grallers.

1997

Per la Sant Vicenç, Festa Major de Bao els Castellers de l’Albera tornen a Bao i ajuden la primera colla nord-catalana a aixecar les primeres construccions.
Bateig de la colla: s’havien anunciats com Minyons del Riberal, però el terme castellers s’ha imposat i el 15 de juny 1997 els Castellers de Barcelona i els Castellers de l’Albera acompanyen a Toluges la primera colla castellera nordcatalana : els Castellers del Riberal.

1998

Naixement dels Sorollosos del Riberal, la colla de percussions airenovenca.

1999

Creació de la Colla dels Diables del Riberal : primera colla de foc de la Catalunya Nord. Aire Nou de Bao esdevé Casal Català de l’exterior, una paradoxa per a una entitat que lluita per a la defensa de la cultura del seu país sus de la seva pròpia terra

2000

Les Bruixes del Riberal s’ajunten a la Colla dels Diables del Riberal. Aire Nou de Bao en conflicte amb l’ajuntament organitza les seves diades més importants als pobles veïns: Toluges (per la Diada Castellera) i Sant Esteve (per la Diada de foc).

2001

Neixen els Angelets del Vallespir, la segona colla castellera de Catalunya Nord. El plaer de veure que hi pot haver continuïtat a la nova tradició castellera del nord.

2002

Obtenció d’un local propi. Organització de la Primera Trobada de la Catalanitat a Catalunya Nord. Creació d'una pàgina web.
Els Castellers del Riberal se consoliden com a colla de 7 descarregant el 4de7 amb agulla, assolint el seu 16è castell de set.
Se torna a proposar una iniciació a la sardana.
tres cursos de català: un per a la mainada i dos nivells pels adults.

2003

Aquest 2003 s'anuncia com el 2002. se nota força mainada integrant la colla castellera, deu ser degut a les diverses intervencions que s'han pogut fer a l'escola de Bao. S'ha organitzat la Identi'Cat 2003 (Segona Trobada de la catalanitat a Catalunya Nord).
Les tensions degudes a les actuacions fetes a Elna en el marc del 14 de juliol se fan més fortes.
Desprès de l'AG els socis del Consell d'Administració d'ANdB s'han reunit i a final d'una llarga dicussió se vota en contra d'actuar d'ara endavant pel 14/07.
Denís Cortade, un dels socis més dinàmics, no accepta la decisió i demiteix de totes les seves responsabilitats.
Les reunions del CA acolleixen de cop i volta més gent. Prop de 15 persones participen a les reunions cada mes

2004

Correspon a canvis importants en l'organització airenovenca. Generalment eren 5 o 6 persones qui decidien i portaven les activitats. De cop i volta s'eixampla la junta a 15 persones i veiem arribar sempre un parell de persones més per a ajudar i prendre part a les decisions. Les tasques són repartides entre tots. La nova organització permet als "de sempre" de bufar una mica. Cadascú pren les seves responsabilitats. La Identi'Cat 2004 és un veritable èxit de participació de públic, de qualitat d'espectacle i de participació airenovenca.
A l'estiu se proposa una nova activitat: crear un Ball de Serrallonga. El novembre el primers trabucaires nord-catalans surten pels carrers de Perpinyà en el marc del CORRELLENGUA. Se prepara el text i el ball. La presentació oficial és prevista pel mes d'abril 2005

La CAL atorga a Aire Nou de Bao el Premi Nacional Joan Coromines i així reconeix la implicació d'Aire Nou de Bao per la defensa i la promoció de la llengua catalana.

2005

1995-2005: 10 anys d'Aire Nou a Bao. El projectes per l'aniversari: presentació del Ball de Serralonga i anar a l'Alguer.
El Ball de Serrallonga engresca ràpidament una quinzena de persones.
No és possible anar a l'Alguer. La sortida se fa a Maria de la salut (Mallorca), un magnífic viatge. "Fent carrerany" organitza la nostra vinguda i les nostres actuacions a l'Illa de Mallorca.
El novembre en el marc de les Diades Airenovenques se presenta oficialment la "Colla de Trinxeria". Hi partcipen quasi tots els Balls de Serrrallonga del Principat.

2006

Un any al llarg del qual els castells no surten com ho desitjaríem. Tenim la gent, però no aconseguim reunir tothom ni pels assaigs, ni per a les actuacions. Stéphane, un dels segons més fidels és víctima d'un accident laboral. El perdem per l'any com a casteller, però hi guanyem un exemple. La seva voluntat ens obliga a tirar endavant.
L'any és marcat per la creació de cap-grossos que hem sortit per primera vegada a Millars. Representen les dues "patums" polítiques de Catalunya Nord. Però l'esdeveniment és la creació de Hamlet el Drac del Riberal. En el seu honor s'organitza la primera Trobada del Bestiari Festiu i Popular del nord de Catalunya el 28 d'octubre en el marc de les Diades Airenovenques 2006.

2007

Un any que recordarem pel canvi de President. L'Andreu Dedies dimiteix i no torna a presentar-se al càrrec. És l'Albert Solé que agafa el relleu a final d'octubre.
Destacarem al llarg de l'any la participació a les manifestacions en contra la MAT. Per a les activitats destaquem la participació a la Trobada Nacional dels Balls d'en Serrallonga a Vilanova i la Geltrú.
Els castells no han assolit el nivell desitjat de 7. Han entrat joves airenovencs, han dinamitzat la colla de foc.

2008

Si hem de recordar una cosa del 2008 serà la decisió d'oficialitzar la colla Falcons del Riberal. Ara altres temes tenen també la seua importància. La lluita contra la MAT ha continuat i ha culminat el març amb dues manifestacions importants que reunit de 15 a 20.000 persones a Perpinyà i a Girona. L'abril s'ha obert una biblioteca amb un miler de títol. Hem rebut donacions de llibres de diversos llocs. El primer donant és l'Ermengol Passola, una entranyable persona, militant amb idees clares de país. Uns particulars han fet aportacions com també l'editorial trabucaire i el Col.legi la Bressola.
El juliol el nostre viatge anyal nos ha portat de nou a Agost i ha neixit el projecte de fer un Identi'CAT especial País Valencià.
L'any ha estat marcat també per un accident sobrevingut a Millars en el marc d'un correfoc. La justícia té a les mans els elements de l'enquesta. El futur dels correfocs a Catalunya Nord pot dependre en part de la decisió de la fiscalia. Ja uns elegits nos han fet saber que nos donarien suport.
Els castells han estat font de moments intensos: els intercanvis amb els Margeners, la recuperació del pilar de 5 i el treball realitzat per a fer castells de 7 són més que notables.
Finalment és a Badalona, a final de temporada que els Castellers del Riberal carreguen el 4de7.

2009

El 2009 serà marcat per 3 fets.

El canvi de cap de colla de castells, un fet que tindrà com a conseqüència el segon fet, la separació parcial de castells i falcons puix que els components d'una colla fan generalment part de la segona i el 20 d'abril la presentació oficial dels Falcons del Riberal apadrinats pels Falcons de Vilanova i la Geltrú.

El tercer punt és la intensificació de la campanya a favor dels correfocs i balls de diables. Unes tradicions catalanes que podien ser posades en perill per una directiva europea.

El 19 d'abril una gran manifestació a Perpinyà i a Bao reunia més de 600 diables, una vintena de bèsties de foc, una manifestació que va comptar amb la col·laboració de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i de l'Agrupació de Bestiari Festiu i popular de Catalunya.

2010

El primer de gener de 2010 Diables i Bruixes del Riberal se refugien a Alforja, seu de la Federació de Diables i Dimonis  de Catalunya

2011

Premi Fundació Irla

El Jurat del Memorial Francesc Macià 2011, format per Sebastià Alzamora, Alfred Bosch, Alba Castellví, Jordi Creus, Josep Huguet, David Miró, Bienve Moya, Isona Passola, Montserrat Treserra i Matthew Tree, va decidir atorgar el premi, en la seva categoria col·lectiva, a Aire Nou de Bao

per:

«La seva lluita de fa més de quinze anys en favor de la llengua, la cultura i la nació catalanes a la Catalunya Nord un territori complex i difícil degut al jacobinisme francès, que treballa silenciosament per homogeneitzar totes les nacions de dins les seves fronteres».

2012

a completar