Skip to main content

Els Dracs

El 2006  neix Hamlet el Drac del Riberal, un element que completa l'ampla proposta cultural popular que ofereix Aire Nou

EL 2014 neix Berrugues, el drac infantil del Riberal

Un dia de bruma al Riberal, ulls de foc... dues calaveres, una a cada pota...

Un Drac! Com tots els dracs guarda un tresor, per més que l'intentin robar el drac el protegirà. La primera calavera era d'un personatge del nord, molt al nord. El 1659 va intentar robar el tresor, el drac el fulminà d'una alenada de foc.

El segon personatge era del sud, molt del sudoest, el 1714 el drac el va aixafar d'un cop d'ala. La gent del Riberal se sentia segura, protegida pel seu animal fantàstic i per allò de les calaveres li varen dir Hamlet, perquè recitava :

Ser o no ser català, aquesta és la qüestió:
si pensa amb més noblesa qui suporta
dards i fondes contra ultratjada llengua
o aquell que s'arma contra un mar de penes
i amb les armes s'hi oposa per finir-les.
Morir, dormir: res més. I dir que acaben
amb un son les tristors i els mil encontres
dels quals la carn és natural hereva,
és una fi que desitjar caldria devotament.
Morir, dormir. Dormir!.
qui sap si somiar!...
somiar en un país lliure
Vet aquí el tràngol.

a

El nostre drac filòsof recitava aquest trist monòleg, quan van aparèixer 100 persones totes de verd vestides, portaven amb elles aire nou que va animar la bèstia i li varen proposar de sortir amb elles per pobles i vilatges de Catalunya Nord per donar la bona nova de que res era perdut i tot era possible. I Hamlet hi va ser d'acord, i a partir d'aquell dia per totes les contrades on passava, el seu foc recordava a la gent els seus orígens i era símbol de bona sort i d'un futur català possible.

FITXA TÈCNICA

Any de creació
2006
 
Constructor
Sendo Valls
 
Material
Fibra de vidre
 
Llargada
2m45
 
Alçada
1m90
 
Amplada
1m70
 
Pes
30 kg
 
Punts de foc
boca
4
 
ales
2x4
 
cua
4
 
total
16
Presentació
Dissabte 28 d'octubre del 2006 a Bao

Berrugues: El drac infantil del Riberal

El 2014 presentem el Drac del Riberal, un element més de les colles de foc airenovenques, els Banyetes, els nostres diables infantils tenen el seu Drac i el fan ballar. 

Fitxa tècnica:

Realitzat per Sendo Valls en fibra de vidre el 2014, pesa 18kg , té una llargada de 192 cm, una amplada de 120 cm i una alçada de 159 cm. Balla gràcies a un Banyeta que el porta, amb 10 punts de foc realitza boniques enceses.