Skip to main content

Catorzena Nit Castellera del Riberal

Catorzena Nit Castellera del Riberal

Descobrir, aprendre, formar-se i millorar... els objectius de la Nit castellera del Riberal.

Quan en Rafael va proposar organitzar la primera Nit Castellera, era el 2009, tenia clar que calia aprofitar el començament de temporada per a corregir defectes i millorar la nostra tècnica, però no només la tècnica, la Nit castellera havia de ser una oportunitat per a descobrir més colles, més maneres de ser castellers i de fer castells.

El 2023 els Castellers de Sant Pere i Sant Pau han estat els nostres guies.

I la Nit castellera ha començat la vigília, a l'assaig del divendres amb la participació d'en David, de la Mar i de més components de la colla. Tot seguit vam entendre que una vegada més teníem a la Vilbau gent de nivell. Per a ells els castells no són simplement una activitat més per a passar l'estona, si no una passió que han volgut compartir.

Com cada divendres érem pocs, però els pocs que érem, vàrem tenir un tast del que seria l'assaig del dissabte.

El dissabte no va ser un assaig qualsevol amb la multiplicació de proves. Va ser un seguit de proves amb a cada vegada un punt explicatiu, didàctic sobre les dificultats que podem encontrar i com encarar cada una d'elles.

Ser casteller a la Catalunya Nord és com ser jugador de rugbi a la zona tradicional dels castells. Nos falta molta experiència, ho hem d'aprendre tot. En David i els seus companys amb paciència van explicar com ho hem de fer, com pujar, agafar-se, controlar les posicions i no dubtar.

Després de l'assaig nos van presentar la història de la seua colla, d'una colla d'un barri de Tarragona havia reeixit a aixecar castells de 8 pisos amb 4 o 5 anys, abans de baixar al nivell de colla de 6, i com recentment han pogut recuperar i superar el nivell dels primers anys de la colla.

Una història que nos ha de servir, no se tracta de calcar i repetir l'experiència del barri de Sant Pere i Sant Pau, seria segurament contraproduent, però sí, hem d'adaptar aquesta exeriència a la nostra realitat.

En seguit vam compartir un àpat i nos vam acomiadar, sabent que nos tornarem a trobar per les places de Catalunya.

Un agraïment tot primer als tarragonins per haver-nos consagrat un cap de setmana, a tots els castellers del Riberal que han paticipat i que hauran integrat els consells, als que han preparat assaig i sopar, han fet neteja i endreça. Un agraïment als Pallagos del Conflent que han participat a la Nit.

Un agraïment a l'Iu Escapes per la visita de Perpinyà.