Skip to main content

XXI Premis Nacionals Joan Coromines

XXI Premis Nacionals Joan Coromines

El 25 de novembre més de 200 persones han omplert la sala baixa del Palau dels Reis de Mallorca, un lloc emblemàtic per uns reconeixement dels militants per la llengua catalana.

Quan la CAL va proposar a Aire Nou de coorganitzar els XXI Premis Nacionals Joan Coromines, uns premis centrats amb Catalunya Nord i nord-catalans va ser tot primer una sorpresa i un honor. Encarar un nou repte, fer que aquest acte sigui digne dels precedents i útil per la llengua a Catalunya Nord i a la resta
dels Països Catalans.

Trobar un lloc i proposar guardonats eren els primers passos:

• Ampli Productora era una evidència per a triar una empresa jove, dinàmica amb projectes.
• L’APLEC per una associació amb trajectòria tenia sentit enguany que celebraven els 40 anys.
• Berenguer Ballester una persona que treballa sense descans, discretament, i amb eficacitat ofereix una obra extraordinària amb més de 600 entrevistes per a entendre Catalunya Nord i la seua gent.
• Pere Manzanares a l’origen de tantes iniciatives i eines indispensables per la llengua
• Blanca Serra, una activista de primera línia en tots els combats nacionals i socials,.
• I finalment els 5 batlles que no han acatat el cap quan atacats pel prefecte en nom de l’estat francès s’han mantingut ferms en la voluntat d’oficialitzar l’ús de la llengua catalana en els actes oficials dels propis ajuntaments. Nicolas Garcia batlle d'Elna, Marie Costa batllessa dels Banys, Samuel Moli batlle de Sant Andreu de Sureda, Jean-Louis Saliès batlle de Tarerac, Gregory Marty batlle de Portvendres.

Pels airenovencs l'acte va començar el matí per a preparar el refrigeri del vespre, recollir menjars i begudes, portar-ho tot a la cuina del Palau, a la tarda preparar plats, safates... 

A un quart de les 4 de la tarda els Sorollosos, Gralles i Sacs de Gemecs eren en ordre de marxa, el so de les percussions retrunyien a totes les sales del Palau, espectacular, anunciaven que coses grans se preparaven, els Sacs i Gralles integraven melodia. Un quart d'hora més tard els Falcons aixecaven un pilar de 4 i encadenaven baldufes, vols coronats, escala i pilar aixecat per sota.

A les 4 en punt s'omplia la sala d'actes del Palau. Les 150 cadires previstes no eren suficients, se'n van afegir una cinquantena més i hi havia encara gent dempeus. L'acte començava amb pocs minuts de retard però l'agilitat, la diversitat de les intervencions i dels intervinents n'han fet un acte agradable.

A les 6 de la tarda cantaven Els Segadors la foto dels guardonats i era l'hora de felicitar-se, intercanviar paraules ... i del refrigeri.

Agraïm la Cal per la confiança, el Consell Departamental per haver posat a disposició el lloc i el personal, la Laura Bertran per la seua disponibilitat, l’Albert Mallol pels ramallets, Els Consellers Clara Ponsatí i Lluís Puig el secretari de política lingüística de la Generalitat per la seua presència, la Bressola, la Coral Solstici per l’animació, i els airenovencs per la participació. Agraïm Cap d'Ona, Felip Dorandeu, Bernat Guasch i l'OPLC per la contribució i tots els airenovencs que ho han fet possible.

Fotos de

La premsa n'ha parlat